Претрага
Претрага
Close this search box.

POKRETNICA: Festival savremenog plesa i performansa od 17. do 22. avgusta

Pokretnica festival savremenog plesa i performansa 2020. održaće se od 17. do 22. avgusta, u Kulturnoj stanici Svilara, prostoru Platforma house i drugim otvorenim prostorima, u smanjenom obimu i sa suženim fokusom.

“Okrećemo se lokalnim saradnjama, mladima i nama samima. Koncept prilagođavamo okolnostima koje su u ovom trenutku naročito izazovne za izvođačke umetnosti. Važno nam je da kroz susret uživo (van ekrana) razmišljamo o potrebama, mogućnostima i novim pravcima rada i razvijamo umetničku, fizičku i mentalnu pokretljivost. Želimo da održimo kontinuitet naše zajedničke komunikacije i prisustva na lokalnoj sceni. Posebno se radujemo tome što ove godine na festivalu imamo sadržaje koji su nastali iz namere da se upustimo u stvaranje lokalnih plesnih produkcija. Biće to solo Jelene Alempijević, koji je deo Bunara žena, novog projekta Pokretnica kolektiva, kao i prikazivanje radnog procesa projekta “Bebidron” Željke Jakovljević, sa kojim želimo da približimo savremeni ples najmlađoj publici. Mladima se obraćamo kroz radionice koje drže mlade plesačice i koreografkinje, nekadašnje učenice Baletske škole u Novom Sadu, Ana Javoran, Staša Kukić i Milica Mučibabić, koje su nastavile svoje školovanje u plesu u regionu i inostranstvu. Važno nam je da održimo povratnu spregu između mladih koji odlaze i onih koji ostaju, da omogućimo razmenu iskustava, znanja i ideja i da aktivnije uključimo u rad Pokretnice one koje vidimo kao buduće aktere lokalne scene savremenog plesa. Radionice su pre svega namenjene mladima koji se i dalje ovde školuju ili žele da se bave savremenim plesom, kao i drugim plesačima i izvođačima iz Novog Sada”.

U segmentu programa koji se bavi edukacijom i deljenjem plesnih praksi, radionice će držati članica Pokretnica kolektiva, Jelena Alempijević, kao i Nemanja Bošković iz Beograda.

Ove godine će prvi put, po pozivu Pokretnica kolektiva, program festivala pratiti i o njemu izveštavati mlade spisateljice, studentkinje režije, dramaturgije i komparativne književnosti – Andreja Kargačin, Mina Petrić, Divna Stojanov i Marina Srnka. Izuzetno je važno negovati i razvijati “pogled sa strane”, povezati se sa umetnicama koje zanima pisanje o plesu i tako proširi dijalog o savremenim izvođačkim umetnostima na lokalnoj sceni.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti