Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanja Milorada Vukašinovića i Gorana Šarića na Jutjub kanalu KCNS

Predavanje Milorada Vukašinovića na temu “Logika ruskog kontinentalizma“ od juče, 23. septembra možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Milorad Vukašinović je predavanje započeo pomenuvši Krimski rat i posledice koje je taj rat ostavio na Rusiju, a takođe je ukazao na značaj studije Nikolaja Danilevskog „Rusija i Evropa“ (1871). Naime, Danilevski u ovoj studiji ukazuje na to da Rusija mora da teži oslobađanju Carigrada, kao i na to koliko je važna ideja stvaranja Sveslovenskog saveza. Potom je Vukašinović za Danilevskog rekao: „Sa stanovišta daljeg razvoja ruske geopolitike Danilevski je važan iz prostog razloga što on odbacuje taj zapadnocentrični pogled na istoriju i na geografski prostor kao takav.“ Potom je izložio stavove Konstantina Leontjeva, Petra Nikolajeviča Savickog i Vladimira Lamanskog po pitanju ove teme.

U nastavku predavač govori o prilikama u Sovjetskom Savezu i idejama Savickog o Evroaziji. Potom, Vukašinović pojašnjava pakt Molotov-Ribentrop (1939) i zbog čega do realizacije istog nije došlo. Predavač je zatim objasnio da za period posle Drugog svetskog rata nema dokaza da je ruska geopolitička škola nastavila svoje delovanje. Međutim, Vukašinović je izdvojio i obrazložio zaključke značajnih geopolitičara Leonida Grigorijeviča Ivašova, Aleksandra Sergejeviča Panarina i Aleksandra Dugina. Na kraju, predavač je ukazao na to kakav uticaj na Srbiju ima ideja ruskog kontinentalizma.

Predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu “Osmanlijska invazija na Balkan“ možete pogledati danas, 24. septembra, u 20 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti