Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje “Aleksandar Karađorđević – srpski junak i(li) jugoslovenski kralj”

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje istoričara Milovana Balabana na temu “Aleksandar Karađorđević – srpski junak i(li) jugoslovenski kralj” od danas, 26. marta može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Na predavanju je bilo reči o, po nekima, najkontroverznijoj srpskoj ličnosti moderne istorije. Kralj je odrastao na Cetinju u senci prestolonaslednika Đorđa. Takav status je imao i kada je porodica posle majskog prevrata stigla u Beograd. No, sticaj okolnosti ga je doveo na mesto prvog čoveka Srbije.

Ipak vekovna srpska borba za ujedinjenje srpskog nacionalnog korpusa ga je vodila u pravcu stvaranja velike države u kojoj bi bili i drugi južnoslovenski narodi. Prvi svetski rat i globalna prekompozicija moći uvele su ga u jedan proces stvaranja velike države, koji se umnogome pokazao štetnim za Srbe.

Na predavanju istoričar Balaban govorio je o osobinama kralja, njegovom srpskom duhovnom i istorijskom korenu, kao i njegovom odnosu prema srpskoj nacionalnoj ideji i svetosavko-pravoslavnom duhu.

Autor: nsuzivo.rs/KCNS

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti