Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje Danila Koprivice “Suočavanje sa prošlošću – dosije Jermeni”

Predavanje Danila Koprivice na temu “Suočavanje sa prošlošću – dosije Jermeni” možete pogledati 17. septembra u 18 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pedeseta Zelena debata je dvanaesta sesija serijala “Suočavanje sa prošlošću”. Posvećena je mračnom svedočanstvu stradanja Jermena u Turskoj. Ovo je priča o Velikom zločinu kako te događaje pamti jermenska istoriografija.

Nedeljama iza nas, besni verbalni i psihološki rat Turske i Francuske. Francuzima se spočitava krvava afrička kolonijalna prošlost o kojoj smo dosta govorili. Turcima se ne oprašta Veliki zločin, užasno stradanje Jermena, koje je Francuska kao prva od velikih sila, zvanično ocenila genocidom.

Ovo je priča koju smo vam dužni jer je nakon jevrejskog holokausta, najistraživanija tema zločina u društvenoj nauci. To je priča u kojoj je prvi put upotrebljen termin „genocid”. Ovo je priča koja sasvim jasno govori i o primenjeno-političkoj upotrebi tog teškog termina.
Ovo je istorijski niz koji nas vodi do spomenika u Valjevu i do jednog sasvim neobičnog atentata u Beogradu.

Kada, kako i zašto?

Budućnost je tako neizvesna da je često precenjena. Učimo se čitanju znakova kraj istorijskog puta. Ništa se ne dešava bez prošlosti.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti