Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu “Mehanizmi kontrole i ravnoteže u Evropskoj uniji – četvrti stub vladavine prava“ možete 15. januara u 18 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Tema predavanja biće mehanizmi kontrole i ravnoteže u EU koji predstavljaju četvrti stub vladavine prava. Oni garantuju funkcionisanje, saradnju i međusobnu kontrolu državnih organa. Pored efikasnih pravosudnih sistema, mehanizmi kontrole i ravnoteže oslanjaju se na demokratski i pluralistički proces donošenja zakona, podelu vlasti, ustavnu i sudsku reviziju zakona, transparentnu javnu upravu kao i efikasne nezavisne institucije poput Ombudsmana ili drugih nacionalnih institucija za ljudska prava.

Dr Jelena Todorović Lazić je naučni saradnik u Institutu za političke studije, sekretar redakcije naučnog časopisa Politička revija. U svom istraživačkom radu bavi se strategijama proširenja Evropske unije i implementacijom javnih politika EU. Objavila je više radova u tematskim zbornicima i naučnim časopisima Instituta za političke studije. Alumnista je Beogradske otvorene škole.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments