Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje Milana Vukelića “Albanski muslimani u Siriji i Iraku kao stub halifata Islamske države” na Jutjub kanalu КCNS

Predavanje Milana Vukelića na temu “Albanski muslimani u Siriji i Iraku kao stub halifata Islamske države” od juče, 02. septembra možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Кulturnog centra Novog Sada.

Doktorand političkih nauka Milan Vukelić predavanje je započeo istorijskim pregledom odnosa albanskog naroda prema religiji u vreme Osmanskog carstva. Naime, muslimani nisu želeli da budu deo albanske nacije, pa je zbog toga izbio masovni protest tri godine nakon što su Albaniji postavljene granice (1912). Tek kasnije, shvativši da povratak u halifat nije moguć, oni su prihvatili albansku naciju. Nakon toga, predavač je ispričao istoriju terorističkih džihadističkih organizacija koje su postojale pre Islamske države, da bi zatim pojasnio i njen nastanak i dosadašnju borbu protiv nje.

U nastavku, Vukelić je govorio o vahabizmu i napomenuo da on dodatno motiviše Albance za pristup džihadističkim organizacijama. Pored toga, veliku ulogu u regrutaciji Albanaca imaju društvene mreže i medijski propagandni materijali. Zatim, predavač je dao primere džihadista koji su bili komandanti, a neki od njih su za izuzetno kratak period došli do visokih činova. Vukelić je potom upozorio na terorističku jedinicu “Džamati Alban” i njeno delovanje na ovim prostorima, a takođe je skrenuo pažnju i na povratnike džihadiste. Na kraju, uprkos iznetim informacijama, predavač je naglasio: “Islam nije religija koja podržava terorizam. Nisu svi muslimani teroristi. Кo god kaže suprotno, on nije u pravu.”

Celo predavanje možete pronaći na sledećem linku: https://youtu.be/l6AOk7rgQlo

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti