Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje Milorada Vukašinovića “Postpandemijski svet“ 18. maja na Jutjub kanalu KCNS

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje Milorada Vukašinovića, novinara i publiciste, na temu “Postpandemijski svet“ možete pogledati danas, 18. maja u 18 časova na Jutjub kanalu KCNS.

Ruski filozof Dugin ukazao je ovih dana da je “kraj globalizacije“ najvažnija posledica koronovirusne krize, a pojavu sveopšteg zatvaranja granica opisao kao “intuitivnu reakciju država pred nepoznatom opasnošću“.

Prema nekim procenama “globalno zaključavanje svetske privrede“ dovešće do neposrednog gubitka 220 miliona radnih mesta, dok će posredno biti ugrožena osnovna egzistencija milijardu ljudi na našoj planeti. Po svemu sudeći, postpandemijski svet karakterisaće obnova retorike i prakse koja neodoljivo podseća na vreme Hladnog rata. Ovoga puta glavni akteri biće SAD i Kina o čemu svedoči njihovo međusobno optuživanje i traganje za “nultim pacijentom“ kao hipotetički ključnim dokazom autorstva nad virusom koji je preko noći promenio svet. Razume se da se iza ovakvih optužbi kriju strogo geopolitički razlozi, pre svega nastojanje Amerike da po svaku cenu očuva dominaciju u osetljivom regionu Pacifika, ali i da spreči realizaciju kineskog megaprojekta “Jedan pojas – jedan put“. Zanimljivo je da se Kovid-19 pojavljivao baš u državama koje su važne za ostvarenje ovog geopolitičkog projekta (Iran,  Italija).

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti