Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje Milovana Balabana “Berlinski kongres – britanski okvir Srbije“ na Jutjub kanalu KCNS

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu “Berlinski kongres – britanski okvir Srbije“ možete pogledati danas, 22. avgusta u 18 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Na predavanju će biti reči o Berlinskom kongresu 1878, njegovom značaju za Srbiju i Evropu, kao i stavovima Velike Britanije koja je dominirala na ovoj velikoj konferenciji i najsnažnije uticala na kreiranje tadašnje Evrope. Takođe, biće reči o motivima Velike Britanije koji su odredili njen odnos prema Srbiji, favorizovanju Otomanske imperije, kao i strahu od Rusije, odlučujućem pri davanje mandata Austro-Ugarskoj za okupaciju Bosne i Hercegovine i generalno negativnom stavu ove imperije kada su u pitanju srpski nacionalni interesi.

Takođe, govorićemo i o Berlinskom kongresu kao okviru Srbije, jedino odgovarajućem za Britaniju. Taj stav, sa nekim izuzecima tokom Prvog svetskog rata, Britanija nije menjala. I danas se iz Londona Srbija vidi u granicama koje je imala posle Berlinskog kongresa, dok se svaki drugi pokušaj objedinjavanja srpskog naroda posmatra kao incident, često okarakterisan kao nacionalizam, odnosno kao nelegitimni ekspanzionizam od strane Srbije. Zašto Britanija ima takav stav i kako ga je realizovala na Berlinskom kongresu, kao i tokom skoro 150 godina posle kongresa, govorićemo na predavanju.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti