Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje o francuskom Alžiru

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje Danila Koprivice na temu “Suočavanje sa prošlošću – Francuski Alžir“ možete pogledati u petak, 22. maja u 18 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Četrdeset šesta Zelena debata je osma sesija serijala “Suočavanje sa prošlošću – iskustva demokratskih društava“. Posvećena je mračnom svedočanstvu iz istorije francuske kolonijalne imperije, koja je u svom zenitu između dva svetska rata zauzimala 8,7%  svetske teritorije.

Francuska je izvršila invaziju na Alžir 1830. g. a od 1848. g., nakon ukidanja kolonijalnog statusa, Alžir postaje deo integralne Francuske. Rat, mržnja i državni teror koji su odneli najmanje milion života, obeležiće vreme uoči sticanja pune nezavisnosti ove velike zemlje,  do koje je došlo 1962. g.

Posebnu pažnju posvetićemo burnim previranjima u francuskom društvu, koje je sa mnogo muke, napokon preuzelo odgovornost i donelo demokratsku odluku da se Alžiru prepusti pravo na izbor sopstvenog puta.

Ali priča o Francuskom Alžiru, ne samo da je za mnogobrojne Francuze po mnogo čemu posebna, već je to interesantna i poučna priča i za nedavna iskustva koja naše društvo pamti, kao i za izazove koji ga tek očekuju.

Autor: nsuzivo.rs/KCNS

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti