Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu KCNS

U okviru programa Sa kulturom kod kućepredavanje Ognjena Karanovića na temu ”Nikola I Petrović Njegoš – srpski kralj Crne Gore – drugi deo” od juče, 30. marta može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Ognjen Karanović rođen je 1981. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Živi u Novom Sadu, po zanimanju je master profesor istorije-istoričar, inače zaposlen u Matici srpskoj kao stručni saradnik i arhivista u Rukopisnom odeljenju Matice srpske. Piše naučne radove o istoriji vojnih granica u Habzburškoj monarhiji, kao i o prošlosti despotskih, plemićkih i drugih uglednih porodica srpskog etničkog porekla na prostoru Ugarske u XV i XVI veku, istoriji Jugoslavije, aktuelnim političkim temama sa aspekta posmatranja istih u istorijsko-kukturološkom obrascu determinisanja.

U toku 1905. godine postalo je sasvim jasno da apsolutistički način vladanja Nikole I Petrovića Njegoša, knjaza crnogorskog, ne nailazi na odobravanje najširih slojeva društva u Crnoj Gori pogotovo ne kod mlade crnogorske inteligencije. Akademski slojevi crnogorskog društva u 1905. godini poseban uzor u zahtevima za reformu državne uprave pronalazili su u Kraljevini Srbiji. Posle 1903. godine Srbija je postajala parlamentarna i ustavna monarhija što je osokolilo crnogorsko društvo da pojačaju svoje zahteve prema crnogorskom knjazu u smislu proširenja političkih prava, a posebno ograničavanja do tada neograničene vlasti crnogorskog knjaza.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti