Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje “Rusija u odbrani Evrope protiv Hitlera i Napoleona” na Jutjub kanalu KCNS

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje istoričara Milovana Balabana na temu “Rusija u odbrani Evrope protiv Hitlera i Napoleona” od 05. aprila možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Na predavanju je bilo reči o velikim invazijama na Rusiju koje su pokrenuli Hitler i Napoleon, kao i o ruskoj odbrani koja je značila po mnogo čemu i odbranu evropske civilizacije i evropskog poretka. Sličnosti između ove dve situacije u kojima se našla velika pravoslavna imperija su mnogobrojne, ali postoje i velike razlike između kampanje Hitlera i Napoleona, kojima je pokušano ovladavanje Rusijom.

Razlike su uslovljene ličnostima samih zavojevača, ali i ideološkim i kulturološkim obrascem koji je proklamovan od strane Nemaca i Francuza. Dok je francuski buržoaski model propagirao mnogo toga progresivnog u svom vremenu (čime se naravno ne opravdava agresija), dotle je nacizam u svim svojim sferama realizacije bio destruktivan. No, ipak je i jedna i druga paradigma u krajnjoj liniji doživela Rusiju kao neprijatelja. 

Autor: nsuzivo.rs/KCNS

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti