Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje Srđana Graovca “Albansko pitanje u komunističkoj Jugoslaviji“ na Jutjub kanalu KCNS

Predavanje istoričara Srđana Graovca na temu “Albansko pitanje u komunističkoj Jugoslaviji“ od danas, 22. oktobra možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Nakon predavanja o Prizrenskoj ligi i pitanju Kosova u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata, sasvim je očekivano došlo na red i Albansko pitanje u komunističkoj Jugoslaviji. Ova tema je i danas važna srpskom narodu, ne samo na teritoriji KiM, i potrebno je sagledati njenu suštinu. “U suštini problema prepliću se različita prava, s jedne strane srpski narod i srpska država polažu istorijsko i državno pravo na Kosovu i Metohiji, koje niko ne može da ospori, jer, na kraju krajeva, celokupno kulturno nasleđe, naročito materijalno, do osmanskih osvajanja jeste srpsko. Albansko kulturno nasleđe možemo tretirati tek kao nešto što se javlja u poslednjim decenijama, jer sve ono što je stvarano u vreme Osmanlijske države je ustvari tursko. I međunarodno pravo je u potpunosti na strani Srbije, što Rezolucija 1244 i potvrđuje“, objašnjava Graovac, dodavši da je, s druge strane, nesumnjivo nacionalno i etičko pravo na strani Albanaca, jer današnji popisi beleže većinu albanskog življa.

Stav komunista bio je dati primat nacionalnom pravu nad istorijskom i državnom, koje je Dimitrije Tucović, osnivač Srpske socijaldemokratske partije otvoreno i zagovarao. Prema tome, ako su Albanci većina, Kosovo pripada njima. Danas Dimitrija Tucovića Albanci najčešće i citiraju, govoreći da je on svedočio zločinima srpske vojske 1912. “Nesumnjivo da je on te zločine koje je opisivao i video, što se u ratovima i dešavalo, ali odgovorno tvrdim na osnovu istorijskih činjenica da to nije sistematski činjeno, i da je Dimitrije Tucović sa svojim sledbenicima to kasnije u političkoj borbi preuveličavao, najčešće kada bi u Parlamentu ulazili u sukob sa radikalima“, govori istoričar.

Problem srpsko-albanskih odnosa nije od juče, već datira decenijama unazad. Danas je iseljavanje Srba sa teritorije KiM, otimanje imovine i mnogobrojne pretnje od strane Albanaca opravdano ekonomskom situacijom, što nije realno opravdanje. Na kraju treba reći da je činjenica da su Socijalistička republika Srbija i Jugoslavija uložili ogromna sredstva na Kosovu.

Sledeće predavanje Srđana Graovca biće o ulozi UDBA-e, Ozne i vojske i samog Aleksandra Rankovića u događajima od 1944/45. pa do 53. godine, a više o temi “Albansko pitanje u komunističkoj Jugoslaviji“ pogledajte na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti