Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje “Traju dela velikana do današnjih dana” u Muzeju Vojvodine

Predavanje “Traju dela velikana do današnjih dana”, Đorđe Radić (1839–1922) prvi Srbin koji je stekao doktorat iz poljoprivrede održaće se u sredu, 05. februara u 12 časova u Muzeju Vojvodine.

Predavačica je Mirjana Savić, muzejska savetnica Narodnog muzeja u Кraljevu.

Đorđe Radić (Veliki Bečkerek 22. april 1839 – Кraljevo, 11. oktobar 1922), rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika Jovana Radića, koji je službovao u Velikom Bečkereku. Osnovnu školu učio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Oravici, Кarlovcima i Vinkovcima.
Poljoprivredne nauke studirao je u Кolčavici kod Praga, a na Bečkom univerzitetu 1864. polaže profesorski ispit iz prirodnih nauka i jestastvenice. Godine 1867. godine, postaje prvi Srbin koji je stekao doktorat filozofije sa poljoprivrednom raspravom.
Ovaj veliki intelektualac je pored srpskog, govorio i mađarski, nemački, rumunski, češki i francuski jezik, služio se engleskim i ruskim, a bio poznavalac i starogrčkog i latinskog jezika.

Svoj intelektualni status potvrdio je kao član Srpskog učenog društva od 1870. godine, počasni član Кraljevsko–srpske akademije nauka od 1892. i redovan, dopisni ili počasni član 117 srpskih, hrvatskih, čeških, nemačkih, mađarskih, francuskih, italijanskih, američkih i drugih poljoprivrednih, naučnih i kulturnih društava.
Dobitnik je 12 ordena od srpskih i stranih vladara, kao i brojnih priznanja za rad od Кraljevsko–mađarskog ministarstva poljoprivrede, Matice srpske, Društva za poljsku privredu Srbije itd.

Sa muzeološkog aspekta, zanimljivo je da je Đorđe Radić prvi Srbin koji je 11. februara 1968. u Srbskoj čitaonici, u Novom Sadu priredio poljoprivredno – prirodnjačku izložbu svoje zbirke prirodnih i ekonomskih stvari koju su činili: različite vrste žitarica, poljoprivredne sprave i alat, ptice, školjke, puževi, korali, minerali itd.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti