Претрага
Претрага
Close this search box.

Predstava Muzeja mladih i “Imprompti – Muzički intermeco” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Foto: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

U okviru programa izložbe “Muzički intermeco: Кolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog” u četvrtak, 15. oktobra održaće se “Imprompti – tri kratka osvrta” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Autor projekta je viši kustos Jasmina Jakšić Subić, a učesnici Jasmina Jakšić Subić, (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog), dr Ira Prodanov i dr Milan Milojković (Akademija umetnosti u Novom Sadu).

Кroz razgovor tri autora, Jasmine Jakšić Subić, dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića o kolekciji ploča Pavla Beljanskog i aspektima koji su bili najprovokativniji u njenom “razotkrivanju“, publika će se upoznati i sa zanimljivostima samog procesa istraživanja ovakve jedne zbirke.

O izložbi:

Svedočanstva o životu i ličnosti diplomate Pavla Beljanskog, pored kolekcije umetničkih dela prve polovine 20. veka pružaju i predmeti iz manje poznatih zbirki njegovog legata. Ovom postavkom prvi put se prikazuje zbirka gramofonskih ploča u celini, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj posvećenosti muzici. Кolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog obuhvata reprezentativna izdanja klasične muzike na pločama od šelaka. Na više od devedeset snimaka sačuvana su različita dela čuvenih kompozitora iz doba baroka, bečke klasike, romantizma i s početka 20. veka. Zahvaljujući ovoj kolekciji, saznajemo više o diplomatskim boravcima Beljanskog u inostranstvu, gde ga je kolekcionarska strast, uz obilaske muzeja, galerija i antikvarnica, vodila i ka reprezentativnim prodavnicama ploča u Francuskoj i Italiji. Izložbu prati katalog kolekcije ploča Pavla Beljanskog sa tekstovima autorke projekta Jasmine Jakšić Subić, višeg kustosa, i muzikologa prof. dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Postavka je otvorena do 18. oktobra 2020, uz prateći program sa slušanjem muzičkog izbora inspirisanog kolekcijom ploča Pavla Beljanskog.

Predstava “Šest portreta Pavla Beljanskog”

Nakon duže pauze, uz podršku Grada Novog Sada, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će tokom dve subote u oktobru 2020. godine (17. i 24. oktobar, u dva termina: 15 i 18 časova), biti održana nova izvođenja predstave “Šest portreta Pavla Beljanskog“ u organizaciji Teatra mladih “Mišolovka“ iz Novog Sada.

Кoordinatori projekta su Milica Orlović Čobanov i Marta Đarmati, (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog). Režija msr Ibro Sakić, (Teatar mladih “Mišolovka“).

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti