Претрага
Претрага
Close this search box.

Predstavljen program festivala “Verujete li u bajke?”

Sinoć je u Кulturnoj stanici Svilara promovisan prvi Međunarodni festival bajki pod nazivom “Verujete li u bajke” u organizaciji Кulturnog centra “Rumenka” koji se odskora pridružio mreži Кulturnih stanica Grada Novog Sada te i sam slovi za jednu od kulturnih stanica u ovom organizacionom sistemu prostora za kulturu.

Festival “Verujete li u bajke?” održaće se u Кulturnoj stanici Rumenka u petak i subotu, 23. i 24. oktobra 2020. godine sa svečanim otvaranjem uz prisustvo zvaničnika u petak, 23. oktobra sa početkom u 17 časova.

Program dvodnevnog festivala bajke, jedinstvenog u nacionalnim okvirima, kako po konceptu tako i po tematskom okviru kojim se bavi, bogat je, raznolik i sadržajan a od samog početka festival ima međunarodni karakter čak i u restriktivnim epidemiološkim okvirima usled pandemije korona virusom.

Prvi Međunarodni Festival bajki pod nazivom “Verujete li u bajke?” čak i u restriktivnim epidemiološkim okvirima usled pandemije viruom Covid 19, ima međunarodni karakter obzirom da će pored izvođača iz Srbije, svoje savremene scenske interpretacije tradicije predstaviti i gosti iz Mostara i Tuzle.

U svetlu celokupnog konteksta pandemije korona virusom u regionu ali i za sada stabilne epidemiološke situacije u Srbiji, izuzetno je važno istaći da se ceo Festival sprovodi po uputstvima Uredbe za sprečavanje širenja zarazne bolesti Covid-19 donešene od strane Vlade Republike Srbije kao i Naredbe Кriznog štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada, te su obavezne zaštitne maske za sve posetioce, propisana socijalna distanca, kao i dezinfekcija posetioca, primena dezobarijera i sprečavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru bez propisane distance.

Sam koncept Festivala u fokus postavlja bajku kao tradicionalnu narativnu formu koja baštini arhetipsku priču o borbi dobra i zla uz primesu fantastičnih elemenata koje čitalac percepira kao realnost i time se, vekovima unazad, gradi kolektivna svest koja implicira potrebu za verovanjem u “čudesno”, tj. dubokom ljudskom potrebom da “verujemo u bajke”. Ovaj siže u kontekstu savremenog sveta postaje više nego potrebna i aktuelna tema, te je Festival bajke upravo odgovor na potrebu današnjeg čoveka da u ograničavajućim okvirima potrošačkog društva koje odlikuje i doslovno potpuno odsustvo empatije, poveruje u iskonsko dobro i bajkovitu interpretaciju stvarnosti. Ova vizura percepcije realnosti uključuje glavni činilac potreban današnjem društvu – veru, a time zaista otvaramo put čudima.

Festival “Verujete li u bajke?” u prvoj izvedbi, u 2020. godini tokom dva festivalska dana predstaviće tri vida umetničkog izraza kojima je bajka poslužila kao inspircija- klasičnu muziku, lutkarski teatar i savremeni scenski izraz kome je u fokusu pokret i ples.

Publiku tokom dva festivalska dana očekuju četiri predstave – predstava “Hrabri krojač” pozorišta “Maksimus art” iz Beograda, predstava “Bajke iz stare Sehare” nastale po motivima odabranih bajki braće Grim u izvedbi lutkarskog pozorišta “Sale” iz Tuzle i predstava “Uspavana lepotica” novosadskog pozorišta “Teatrilo” a za sam kraj Festivala organizatori su pripremili muzički program u izvedbi Marka Miletića, violončelo i Valentine Nenaševe, klavir koja je uvod izvođenje višestruko nagrađivane predstave pod nazivom “O nježnosti” pozorišta iz Mostara, kojom se akcentuje poruka samog festivalskog kocepta- potrebu za empatijom, verom i valorizacijom pravih ljudskih vrednosti u svetlu ograničavajućih okvira života savremenog čoveka.

Tokom promocije Festivala okupljenima se ispred organizator obratila direktorica Кulturnog centra “Rumenka” i koordinatorka istoimene kulturne stanice, koja je ujedno i idejni tvorac Festivala bajki, Dragana Milošević. Gospođa Milošević je prisutne detaljnije informisala o samom konceptu ovog jedinstvenog kulturnog sadržaja i progamu oba festivalska dana, izrazivši nadu da će pomenuti Festival biti jedan od programa koji će Novi Sad predstaviti u 2020. godini u kojoj naš Grad slovi za Evropsku prestonicu kulture. Pored predstavnika organizatora, tokom promocije govorili su i dramski savetnik Festivala Ružica Bojović kao i reditelj predstave “Uspavana lepotica” i režiser Кulturno-obrazovnog centra “Branislav Nušić”, Šid, inače diplomirani lutkar koji je sa stanovišta struke ali i iskustveno okupljenima dao veoma sdržajan odgovor na pitanje zašto je bajka u lutkarskoj izvedbi nezaobilazna čarolija svakog doba.

Posebnu čar promocije činili su glumci kostimirani tako da predstave neke od glavnih likova bajki koji su, posle promocije, podelili prisutnima programe Festivala a svojim prisustvom okupljenima dočarali su deo bajkovite atmosfere koja publiku očekuje tokom Festivala bajke.

Važan podatak za posetioce, broj mesta je ograničen usled poštovanja epidemioloških mera, svoja mesta za oba dana možete rezervisati na broj telefona 0216216297 a za sve posetioce obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti