Претрага
Претрага
Close this search box.

Prepusti se umetnosti i kustosko tumačenje

Foto: Galerija Matice srpske

Ove nedelje od 6. do 11. oktobara u Sobi za prepuštanje umetnosti u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje delo Save Šumanovića Engleskinje u Parizu iz 1930. godine.

U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, publika ima priliku da bude sama s umetničkim delom i da ga doživi na sebi svojstven način. Vedrim i svetlim koloritom umetnik je prikazao dame koje, u društvu svoje dece uživaju u sunčanom danu u prirodi, pozivajući posmatrače da se isto tako prepuste odmoru i užitku. S druge strane, dame koje su na slici odevene u moderne haljine jarkih boja, sa šeširom i kapom na glavi i lepezom u ruci, inspirisale su kustose Galerije da publici predstave priču o modi i otkriju istoriju modnih trendova kroz umetnička dela u stalnoj postavci.

U petak, 9. oktobra u 19 sati na predavanju Mode i demode kustoskinja Jelena Ognjanović govoriće o modi, koja se pojavljuje se među građanima srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji krajem XVIII veka o čemu svedoče brojni portreti u kolekciji Galerije. Кoje su modne trendove XVIII, XIX i XX veka prihvatale žene, iz kojih zemalja su trendovi dolazili i kakvu su ulogu u svemu tome imale novine i časopisi, kao i država i crkva, imate jedinstvenu priliku da otkriju kroz priču o oblačenju i kićenju ličnosti prikazanih na umetničkim delima u Stalnoj postavci Galerije.

Posetite nas, razigrajte svoje misli i osećanja, preispitajte ih u dodiru s umetničkim delima i prepuštajući im se dozvolite da vas povedu…

Galerija Matice srpske otvorena je svakim danom osim ponedeljkom i to: utorak – četvrtak: 10 – 20 sati; petak: 10 do 22 sata; subota i nedelja: 10 do 18 sati.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 100,00 dinara, dok je petkom ulaz u Galeriju besplatan.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti