Претрага
Претрага
Close this search box.

Priče iza gradova – platforma za prikupljanje priča iz Petrovaradina

Foto: Zoran Ješić

Priče i narativi su važni aspekti svih kultura. Narativi kreiraju identitet zajednice i povezuju generacije sa njihovom istorijom. Umetnička asocijacija INBOX pokrenula je platformu za prikupljanje priča iz Petrovaradina.ž

Iz istorije Petrovaradina rodila se i istorija Novog Sada, a Petrovaradin sa svojom tvrđavom i njenim podgrađem krije mnoge fascinantne priče, legende i mitove.

Platforma “Priče iza Gradova” ima za cilj da te priče prikupi i zaštiti od zaborava.

Svi oni koji znaju neku zanimljivu priču ili legendu o Petrovaradinu mogu da je pošalju putem jednostavne forme. Nakon toga priče će biti objavljene na istoimenom sajtu.

Traže se priče o istorijskim ličnostima i zanimljivim ljudima iz prošlosti Petrovaradina, priče o događajima koji su se odigrali na ovom lokalitetu, priče o građevinama i njihovoj nekadašnjoj nameni, priče o nekadašnjem životu Petrovaradina, njegovim običajima, verovanjima, mitovima i legendama o tvrđavi i njenoj okolini.

Ova platforma je nastala u okviru istoimenog evropskog projekta “Priče iza Gradova” (Stories Behind Cities). Koordinator projekta je Umetnička asocijacija Inbox uz partnerske organizacije iz Hrvatske, Italije i Rumunije. Projekat istražuje narative Rijeke, Temišvara i Novog Sada u susret tituli Evropske prestonice kulture koju sva tri grada nose u 2020. i 2021. godini. Projekat se bavi mapiranjem novih resursa (priča, mitova, legendi) koji će omogućiti ovim gradovima dublje razumevanje i otkrivanje prošlosti. Gradovi će takođe istražiti zajedničko nasleđe i priče koji ih ujedinjuju kroz istoriju.

Da li znate neku zanimljivu priču ili legendu o Petrovaradinu? Podelite priču na novoj platformi Priče iza gradova (Stories Behind City) behind.city/sr 

Projekat “Priče iz gradova (Novi Sad, Rijeka, Temišvar)” nastao je uz podršku Evropske komisije i programa Kreativna Evropa.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti