Претрага
Претрага
Close this search box.

Program Kulturnog centra Novog Sada od 29. jula do 05. juna

Predavanje dr Miloša Savina na temu “Srpska Vojvodina između krunovine i županije“ možete pogledati u ponedeljak, 29. juna, u 18 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Predavanje ima za cilj da osvetli srpske teritorijalno-autonomističke zahteve na području austrijskog carstva i ugarske kraljevine u periodu od 1790. do 1918. godine.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Tragom istorije i kosovskog mita: Vidovdan 1389 – 2020.“ možete pogledati u utorak 30. juna u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

U okviru završnog dela kosovskog ciklusa, nakon prikazivanja života i dela osmanskog sultana Murata i srpskog velikaša Vuka Brankovića izložiće se najznačajniji istorijski aspekti Kosovske bitke 1389. godine, kao i samog praznika Vidovdana. Uloga kneza Lazara Hrebeljanovića je svakako jedna posebna i uvek interesantna tema o kojoj se može i ponešto novo reći. Osim toga, značaj kosovskog mita i kosovske legende, kao jednog od nosećih stubova svekolikog srpskog identiteta biće praćen od srednjeg veka pa sve do savremenog doba.

Predavanje Lazara Slepčeva, političkog analitičara, na temu “O ličnoj vlasti u Novom veku“ možete pogledati 01. jula u 18 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Na predavanju će biti reči o:

  • Raskidu sa srednjevekovnim konceptom društva i uspostavljanju novih društveno-ekomskih principa;
  • Promeni međunarodnih odnosa kao bitnom faktoru uspostavljanja novog koncepta lične vlasti;
  • O tipovima novovekovne monarhije.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti