Foto: NS2021

Projekat “Umetnici. Sad!” bogatstvo i raznolikost umetničkih formi i kulturnih praksi predstavljaju i ove nedelje putem Fejsbuk stranica kulturnih stanica.

Muzičko – scenski performans “Plovidba” 11. avgusta u Eđšegu

Povezivanje dve umetnosti, pozorišne i muzičke, u jedan zajednički stvaralački čin, metoda improvizacije u muzici i pokretu i na kraju, dramaturški sled, opisuju muzičko – scenski perfomans “Plovidba” Aleksandre Ilić, koji će publika moći da isprati u utorak, 11. avgusta od 19 sati putem Fejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg. Učesnici u perfomansu su izvođači trupe za savremeno i imerzivno pozorište TITE, Aleksandra Ilić, Kristina Milenković, Olivera Marić, Jelena Majstorović, Lara Knežević, Ivana Antić i Branko Milošev, na čelu sa rediteljem Vladislavom Velskovskim, kao i kompozitorom Dimitrijem Beljanskim, koji je i autor dela “Plovidba”. Ovo, već postojeće delo, kroz performans dobiće svoj novi oblik, te pokazati kako izgledaju savremeni umetnički tokovi u svetu.

Izložba “Art Body Art – Relacije tela” od 11. do 17. avgusta u Svilari

U utorak, 11. avgusta u Svilari biće otvorena izložba “Art Body Art – Relacije tela” u organizaciji SULUV-a, koja se realizuje kroz program Novih umetničkih praksi SMIC. Izložba predstavlja uvodni događaj/izložbu projekta Art Body Art koji je planiran kroz više aktivnosti, a na njoj će se predstaviti autori mlađe generacije, studenti čiji radovi odgovaraju na temu tela kao pokretne forme. Podržavajući umetničke izraze koji zastupaju eksperimentalni pristup u umetničkom delu, projekat otvara polјe za medijske instalacije i prostorna rešenja koji na cilјan način prenose kompleksne sadržaje i omogućavaju da se informacije dožive. Istovremeno, podstiče se i kritičko sagledavanje pokretačke uloge tehnologije u nastajanju novih umetničkih formi. Otvaranje izložbe zainteresovani mogu da pogledaju 11. avgusta u 20 časova putemFejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.Projekat “Prostorna odiseja: destinacija distopija” u sredu u Eđšegu.

Projekat koji istražuje pojam distopije kroz prizmu prostora, objekata i materijala, koristeći se distopijama opisanima u romanima i filmovima 20. i 21. veka, biće predstavljen kroz izložbu “Prostorna odiseja: destinacija distopija”, koja će biti predstavljena u sredu, 12. avgusta, u 19 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg. Kako kaže autorka Milica Denković, projekat je značajan u ovom trenutku jerzahvata i problem prostora u vremenu krize kao što je pandemija, ali i materijala i objekata koji su u datom trenutku neophodni. Predstavljanje izložbe publika će moći da isprati onlajn, putemFejsbuk stranice Kulturne stanice Eđšeg.

Resital Irene Josifoske i Aleksandra Đermanovića u četvrtak u Svilari

Čelistkinja Irena Josifoska i pijanista Aleksandar Đermanović nastupiće u četvrtak, 13. avgusta, u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara. Zajedno sarađuju već nekoliko godina, držali su resitale u Engleskoj, na “Kotor Art” festivalu u Kotoru, ali se novosadskoj publici još uvek nisu predstavili kao duet. Nakon višemesečne pauze, zbog epidemioloških okolnosti, sada će konačno zajedno zasvirati i to u svom gradu i pred svojom publikom. Koncert će moći da se isprati putemFejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

Projekat “75.000 – Vrednost umetničkog dela”u petak na platou Svilare

Projekat koji za osnovnu ideju koristi uslove konkursa, ponuđene zainteresovanim umetnicima i koji preispituje vrednost pojedinačnog umetničkog dela u kontekstu uslova u kojima umetnici žive, stvaraju i deluju jeste projekat “75.000 – Vrednost umetničkog dela”, autora Luke Kulića. Ovaj projekat biće predstavljen u petak, 14. avgusta od 20.30, na platou ispred Kulturne stanice Svilara, tik uz skulpturu čiji je Kulić jedan od autora. Značaj ovog dela se ogleda u činjenici da je vrednost umetničkog dela nedovoljno definisana i jasna, ne samo društvu i pojedincima, već često i samim umetnicima. Predstavljanje ovog projekta publika će pratiti putemFejsbuk stranice Kulturne stanice Svilara.

U subotu “Klinika fest” u Eđšegu

Festival osmišljen kao inovativna platforma koja će omogućiti alternativnim umetnicima iz Novog Sada da predstave svoj rad jeste “Klinika fest”. Zamišljen kao višečasovna emisija,”Klinika fest” biće održan 15. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg i obuhvatiće muzički program, panel diskusije, kao i tribine. Počinje u 18 sati, a program pratite putemJutjub kanala Klinika.

Ideje projekta “Umetnici. Sad!” jesu jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizacija kulture i razvoj publike.

Partner na projektu “Umetnici. Sad!” je Merkator S.

Svi programi u narednom periodu biće realizovani u skladu sa epidemiološkom situacijom i propisanim merama.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments