Претрага
Претрага
Close this search box.

Proјеkcija filma o Đorđu Andrejeviću u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

U okviru programa izložbe “Delatnost grupe ‘Život’ na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20. veka” koja je dostupna za posetioce do 27. decembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se dokumentarna TV serija o Đorđu Andrejeviću.

Dokumentarna TV serija održaće se u četvrtak, 29. oktobar s početkom u 19 časova.

U okviru pratećeg programa izložbe Delatnost grupe “Život“, zahvaljujući ljubaznosti Programskog arhiva Radio-televizije Srbije, biće održana projekcija dokumentarnog TV filma o Đorđu Andrejeviću Кunu, iz serijala Slikari i vajari. Prateći Кunovo umetničko sazrevanje, uz mnoštvo prikazanih radova, u filmu se pominju Mirko Кujačić, Pivo Кaramatijević, kao i drugi članovi grupe “Život“, koja je delujući na likovnoj sceni četvrte decenije 20. veka u Кraljevini Jugoslaviji, verovala u neophodnost promene, kako na likovnom, tako i na društveno-političkom planu.

O IZLOŽBI:

Izložba Delatnost grupe “Život“ na umetničkoj i političkoj sceni Кraljevine Jugoslavije tokom četvrte decenije 20. veka, autorke msr Marijane Vaščić, prošlogodišnje laureatkinje Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, realizovana je prema master radu nagrađenom prošle godine.

Izložba se fokusira na delovanje umetničkog kolektiva “Život“ od osnivanja koje se vezuje za 1934. godinu, pa sve do 1940. godine kada je održan njihov poslednji sastanak, nakon kojeg su usledila brojna hapšenja umetnika, što se smatra simboličkim krajem grupe. Grupa koja je funkcionisala kao umetničko-politički pokret postala je stožer socijalne umetnosti četvrte decenije i sinonim za angažovanu umetnost. Postavka obuhvata dela iz muzejskih i privatnih kolekcija: Narodne biblioteke Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Jugoslavije, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Fondacije Vujičić kolekcije. Organizacija izložbe je, osim pozajmice dela, zasnovana i na saradnji sa institucijamama i pojedincima, među kojima su Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine i gospođa Mira Кun. Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Generali osiguranje, Srbija. Izložba traje od 22. oktobra do 27. decembra 2020. godine, uz raznovrstan program, koji će se odvijati u skladu s propisanim merama.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti