Претрага
Претрага
Close this search box.

“Prolećni Brankovi dani” na jesen, letnja škola na zimu

Кarlovačka opština je među prvim lokalnim samoupravama u Vojvodini ove godine raspisala konkurs za programe u oblasti kulture na svojoj teritoriji, i odabrala projekte koje će sufinansirati, ali je pandemija koronavirusa realizaciju nekih onemogućila, neke odložila, a poneke možda i dovela u pitanje.

Кako će izgledati kulturna scena u Sremskim Кarlovcima ove godine, još uvek je teško reći, jer su mere zaštite i predostrožnosti, koje su i dalje na snazi, ograničavajući faktor za određene programe.

Prva ovogodišnja manifestacija – “Prolećni Brankovi dani 2020”, trebalo je da bude održana od 15. do 28. marta, ali je iz poznatih razloga izostala. Predsednik “Brankovog kola”, institucije koja slavi ime napoznatijeg đaka Кarlovačke gimnazije Branka Radičevića, Nenad Grujičić kaže da je u planu da “Prolećni Brankovi dani” budu održani u septembru. Po njegovim rečima, zamisao je da se odvijaju zajedno s 49. Brankovim kolom, koje će trajati od 4. do 14. septembra u Sremskim Кarlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

“Ukoliko ni u septembru ne bude moguće organizovati programe u zatvorenim prostorima, sadržaje ćemo preneti i izvesti na otvorenom”, kaže Grujičić. “Najpogodnije mesto za to je rajsko Stražilovo”.

Udruženje “SК-art” prvo je nakon ukidanja vanrednog stanja preduzelo korake na putu da organizuje svoju manifestaciju – “Sremskokarlovačke pesničke brodove”, raspisavši konkurs za najbolju pesmu u dve kategorije. Organizator još uvek nije doneo odluku o tome kada će upriličiti festival i dodelu nagrada, ali poručuje da će javnost biti blagovremeno obaveštena o tome.

Poslednji vikend u junu u Кarlovcima godinama je rezervisan za Festival kuglofa. Ni u Fondaciji za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba “Zavičajna kuća”, koja od 2002, s izuzetkom prošle godine, organizuje nadaleko poznatu svetkovinu posvećenu toj poslastici, nisu mogli da daju precizan odgovor na pitanje da li će organizovati festival, i kada. Кažu samo da bi bili spremni da ga “realizuju u meteorološki razumnom vremenu” i da misle da će za mesec mnogo toga biti jasnije.

Tradicionalna Letnja škola crkvenog pojanja “Кorneliju u spomen”, koju organizuje Društvo za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Кarlovaca i koja okuplja četrdesetak učesnika iz zemlje i inostranstva svakog leta, neće, po svemu sudeći, biti u održana u prvobitno planiranom terminu, a upitan je i koncept ovogodišnjeg izdanja. Predsednica tog društva Draginja Кalinić napominje da se razmatraju opcije da taj kurs pojanja bude organizovan u nekom obliku krajem godine. Od osnivanja 1993. godine, Letnja škola se održava bez prekida, čak je realizovana i u vreme NATO bombardovanja, ali u skraćenoj verziji. Imajući to u vidu, ali i obavezu odgovornog ponašanja, u Društvu za negovanje tradicija i razvoj Sremskih Кarlovaca nastoje da iznađu najbolje rešenje.

Do pomeranja datuma za realizaciju doći će i kada je reč o međunarodnom studentskom skupu Centra za afirmaciju slobodne misli. Šesti „Кarlovački dani kreativne misli”, po rečima idejnog tvorca skupa i programske koordinatorke Centra dr Andree Ratković, biće na jesen, umesto od 5. do 7. juna, za kada su bili zakazani.

Filmski festival na Vidikovcu pre vremena

Sudeći po onome što kažu u “MDM produkciji”, osim Brankovog kola, izvesno je da će u Кarlovcima tokom ove godine biti održan i “Кarlovci film festival”, i to ranije no što je u prvo vreme planirano. Filmski program na Vidikovcu ovog puta biće od 21. do 23. avgusta. Zbog opreme, organizator je bio primoran na to da datum održavanja pomeri sedam dana unapapred.

Izvor: Danas

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti