Promocija knjige Tibora Varadija “Dogodilo se u Ečki” (Akademska knjiga, Novi Sad, 2019; s mađarskog preveo Arpad Vicko) biće održana danas u 18 časova u Svečanoj Sali Ogranka SANU u Novom Sadu u ulici Nikole Pašića 6.

O knjizi će govoriti prof. dr Milivoj Nenin, izdavač Bora Babić i autor. Organizator napominje da je potrebno najaviti dolazak na broj telefona 021/6623-654.

“Dogodilo se u Ečki” treća je knjiga Tibora Varadija nastala na osnovu spisa iz porodične advokatske kancelarije osnovane krajem 19. veka. Sa prethodne dve – “Spisi i ljudi” i “Put u juče” ‒ čini jedinstvenu trilogiju u kojoj se dodiruje i pretapa svet sudskih akata i svet književnosti.

Nigde kao u advokatskoj arhivi ne može se bolje osetiti duh jedne epohe, njeno gašenje i dolazak novog doba. Tu se ukršta Istorija sa velikim “I”, i pojedinačne, privatne istorije sa malim “i”. Izdvajanjem određenih detalja i njihovim međusobnim povezivanjem, otkriva se kontekst, a bez konteksta, nemoguće je razumeti prošlost.

Pravnik Varadi u službi pisca Varadija, ispisuje uzbudljiv istorijat plemićke porodice Lazar – Harnonkur – Palavičini, prateći kroz sudske predmete živote nekoliko generacija. Više od pola veka, vlasnici imanja u Ečki, ali i oni koji su na imanju živeli, bili su klijenti advokatske kancelarije Varadi, koja ih je zastupala u preko sto sudskih sporova. Jedan ljubavni slučaj sa imanja u Ečki stigao je čak i na naslovnice svetske štampe.

“Šta se tačno događalo u dvorcu i u njegovoj okolini, sad već niko ne zna“, beleži autor na početku knjige. “Ali neki detalji ostavili su za sobom tragove. I ti detalji se često mogu povezati. Iz sudskih spisa sad se već može videti i da su grofovi, njihovi gosti, salaški radnici, upravnici imanja, zakupci, poslovođe, dvorkinje, kuvarice, zapravo počinili romane.“

“Dogodilo se u Ečki” dokumentarni je roman par excellence !

Zahvaljujući nevidljivom prevodu Vicka Arpada, i ovu Varadijevu knjigu čitamo u originalu, zapisao je u predgovoru pisac Dragan Velikić.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments