Foto: Promo

U sklopu ovogodišnjeg festivala Evropskog i nezavisnog filma, koji će u Кulturnom centru Novog Sada biti održan od 4. do 28. decembra ove godine, biće organizovan i prvi međunarodni filmski festival pod nazivom “Dan pobede”.

Nova manifestacija pokrenuta je u čast jubileja, 75 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.Trebalo je da bude održana 9. maja, ali je odložena zbog pandemije kovida-19.

Incijativa je potekla od “Tesla global foruma”, manifestacije koja se godinama održava u Novom Sadu i u saradnji sa Кulturnim centrom grada. Namera je da se održava svake godine u maju, u čast Besmrtnog puka, događaja koji se u mnogim zemljama održava u znak sećanja na žrtve nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu. Biće posvećen filmovima sa ratnom tematikom ,a od naredne godine, osim u Novom Sadu, paralelno će biti organizovan u Istočnom Sarajevu i Budvi. Novi filmski festival pokreće se uz podršku Grada Novog Sada-Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Svečano otvaranje prvog filmskog festivala “Dan pobede” je u petak ,4. decembra, u 12 časova, u Кulturnom centru Novog Sada. Festival će trajati do 11. decembra ove godine, a zastupljeni su poznati i nagrađivani filmovi domaće, ruske i češke kinematografije.

Svečano otvaranje posvećeno je Branku Ćopiću i njegovoj literaturi koja je poslužila za snimanje nekoliko filmskih klasika. Projekcijom filma “Gluvi barut“ biće odata i počast nedavno preminulom glumcu Mustafi Nadareviću. Festival će biti održan u skladu sa epidemiološkim merama.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments