Претрага
Претрага
Close this search box.

SA KULTUROM KOD KUĆE: Predavanje “Smisao i duh komunizma”

U okviru programa Sa kulturom kod kuće, predavanje istoričara Milovana Balabana na temu “Smisao i duh komunizma” može se pogledati danas, 20. maja u 18 časova na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Na tribini će biti reči o komunizmu kao ideologiji i pogledu na svet koji je imao teoretsko definisanje na Zapadu, a zahvatio je mahom zemlje istoka, pre svega Rusiju, a potom kroz revolucionarne pokrete tokom Drugog svetskog rata i Istočnu Evropu uključujući i Jugoslaviju. Takođe, biće reči o dolasku na vlast ove ideologije u Rusiji, a potom i o genezi jačanja komunizma u Evropi, te istorijskim okolnostima koje su omogućile da ovaj pogled na svet postane značajan faktor u posleratnom svetu, koji se posle pobede nad fašizmom podelio na dva, u Hladnom ratu suprtstavljena tabora, liberalizam (demokratija) i komunizam.

Pored navedenog, na predavanju će biti govora i o jugoslovenskom primeru na kom ćemo pokušati da objasnimo način i model funkcionisanja komunističkog sistema u životu jedne države, ali i društva, kao i pojedinca. Ono što treba istaći je da će predavanje pokušati da odgovori i na pitanje koliko je komunizam kao ideologija pustio korene u narodima kod kojih je zavladao (naročito među Srbima), te koliko i danas u funkcionisanju, pre svega našeg društva, ali i pojedinaca možemo pronaći tragove i ostatke komunizma koji je zvanično bio dominantan i jedini pogled na svet pola veka u našem narodu.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti