Samostalna izložba Prenos – ritualna inkluzija biće otvorena u ponedeljak, 14. decembra u Likovnom salonu Кulturnog centra Novog Sada i uz propisane mere zaštite moći će da se pogleda do 14. januara.

Matija Jevtić Dajić je diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, master studije na istom smeru. Doktorske studije na Prirodno tehničkom fakultetu u Ljubljani pod mentorstvom profesorice Helene Gabrijelčič Tomc. Doktorske studije na Fakultetu tehničkih nauka, smer Scenski dizajn, mentor Mia David. Saradnik je u nastavi u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Aktivno izlaže od 2009. Imala više od 500 grupnih i samostalnih izložbi u zemljama kao što su Кina, Mađarska, Hrvatska, Španija. Dobitnica je više nagradi za svoj rad, kao i stipendija. U svom dosadašnjem radu bavi se pitanjima prolaznosti, onostranog, a u poslednjih godinu dana otvara novo polje i bavi se reinterpretacijom kalsične umetnosti u digitalnu umetnost i problemima koje izaziva “smeša svega i svačega“ u 21. veku.

– Moja ideja u ovom radu je da 2D slike reinterpretiram u 3D štampane modele kako bi približila umetnost slepim i slabovidim korisnicima. Za svaki od oblika koji slepa ili slabovida osoba dotakne imaće potupunu slku o njemu, u odnosu sam na sebe i u odnosu na druge oblike oko njega, tako da će na kraju celu sliku moći da prepozna, da shvati o kakvoj slici se radi, o pravcu, rukopisu umetnika, pa na kraju i celu izložbu – Marija Jevtić Dajić.

Nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Boban
13/12/2020 21:25

Bravo za prezimenjakinju!