SAZNAJEMO ZA VAS: Besplatan test na koronu za putnike koji su studenti i mlađi od 18 godina

       
U trenutku kada se piše ovaj tekst niko od organizatora turističkih putovanja i turističkih agencija kao ni resorno ministarstvo ne može sa sigurnošću da prognozira kako će izgledati ova letnja sezona. Ono što je izvesno jeste da su turističke agencije izgubile više od dva meseca direktne prodaje. Na ovo možemo slobodno dodati još nekoliko nedelja da se polako sve pokrene tako da su očekivanja da će sezona biti između 40-60% kapaciteta u odnosu na prošlu godinu.
Početak sezone je pomeren i počeće 01.07. kada će grčki hoteli i apartmani koji rade tokom leta biti otvoreni da prime inostrane posetioce. Neizvesnost oko početka sezone svima stvara poteškoće ali moramo biti optimisti. Sigurni smo da će se situacija postepeno smirivati i da ćemo na kraju ipak svi maksimalno iskoristi leto koje je pred nama.
Foto: Promo
U poslednje vreme na našem portalu mogli ste da vidite ideje i predloge kako da upotpunite svoje leto ovde u Srbiji i koje su to destinacije koje su nam blizu i pružaju nam mogućnot za miran ali i aktivan odmor. Kroz te tekstove kao da smo malo zanemarili mlađu populaciju i njihove želje i vizije o savršenom letovanju. U pomoć smo pozvali predsednika turističke agencije „Puzzle group“ Ćoso Dragomira.
On je lider agencije koja ima primat na tržištu kada govorimo o putovanjima za mlade. O planovima za ovu sezonu kao i o uticaju koronavirusa na njihov rad, uz kaficu popričali smo sa Dragomirom.
Foto: Promo
Koliko je pandemija koronavirusa narušila vaše planove?
“Pandemija je pre svega ostvarila veriki udar na zdravlje ljudi i to uvek treba da se naglasi na prvom mestu. Posle toga tu je i njen ogroman uticaj na poslovanje organizatora turističkih putovanja. Naš sektor je jedan od najugroženijih koji je bio na udaru od samog početka a koji će biti relaksiran na samom kraju. Imajući u vidu da preko 75% agencija najveći promet ostvaruje tokom letnje sezone i da su najveća ulaganja ostvarena od kraja prošle letnje sezone pa do početka vanrednog stanja, definitivno se vidi koliki je negativan uticaj pandemije na naše poslovanje. Procena je da će ova godina u turističkom sektoru biti završena sa gubicima i to do 60%. Uzimajući sve to u obzir, planovi svih agencija su izmenjeni i samo oni koji posluju domaćinski i u duhu dobrih privrednika će uspeti da prebrode ove izazove. Pošto spadamo u ovu grupu dajemo sve od sebe da se prilagodimo novonastaloj situaciju i verujemo da ćemo uz naporan rad uspeti da izađemo sa što manje posledica iz ove situacije”.

Šta se desava sa obaveznim testovima na koronu koje je potrebno uraditi pre izlaska iz zemlje?

“U ovom trenutku ministri turizma evropskih zemalja pokušavaju da nađu zajednički model za turističke prelaske granica ali što vreme više prolazi manje su šanse da će doći do nekog zajedničkog dogovora. Trenutno se za ulazak u Grčku traži negativan PCR test i dobra okolnost po nas je da za studente i mlađe od 18 godina ovaj test je besplatan u Srbiji ako je razlog testiranja putovanje u inostranstvo kako smo čuli od kriznog štaba naše zemlje. Procena je da će čim bude više od 14 dana bez novozaraženih, da će se sve mere ukinuti i da će od jula moći normalno da se putuje uz preporuke koje tada bude davala struka”.

Koliko ćete turističku ponudu za ovo leto bazirati i na nekim turama po Srbiji?

“Svakako prepuručujem mladima da putuju po Srbiji pogotovo na vikende i produžene vikende jer naša zamlja ima šta da pruži za ovakve tipove putovanja. Kada je u pitanju naša ponuda za putovanja po Srbiji to će u budućnosti biti Srebno jezero u okviru Uranak festivala kao i veliki broj jednodnevnih izleta gde ćemo mlade upoznati sa preko 10 atraktivnih izleta na kojima će moći da saznaju neke zanimljivosti iz naše istorije, kulture ali i gastronomije”.
Foto: Promo

Gde mladi mogu da se upoznaju sa vašim radom i da potraže sve nove informacije vezane za vaša putovanja?

“Sve vezano za našu ponudu mogu da pronađu na našem websajtu www.puzzlegroup.org preko kojeg mogu da rezervišu sva naša putovanja i da bez dolaska u kancelariju završe sve potrebne procedure u vezi sa prijavama. Pored toga za sve one koji žele da u saznaju uživo sve detalje i da popričaju sa našim specijalizovanim prodajnim osobljem mogu to da urade u našim kancelarijama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Za sve kancelarije su obezbeđene mere zaštite i higijene po preporukama Zavoda za javno zdravlje tako da se svi putnici ali i zaposleni mogu osećati sigurno” – ističe Dragomir.

Foto: Promo

Kako ste vi koncipirali vaš rad ove sezone u smislu eventualnih otkazivanja aranžmana ukoliko bi se situacija u zemlji pogoršala?

“Pošto veliki broj putnika želi da što pre obezbedi svoje letovanje na moru ove sezone ali je prisutan stah zbog neizvesne situacije i samim tim gubljenja uplaćenog novca mi smo svim potencijalnim putnicima obezbedili besplatne prijave sa 0 rsd otkaznih troškovima. Ovo će svima pomoći da što jednostavnije prođemo kroz period koji je pred nama jer ako dođe do pogoršanja pandemije niko od putnika neće imati troškova. Ipak na kraju svi se nadamo da će se pandemija što pre povući i da ćemo moći normalno da uživamo na moru pošto nam je svima to potrebno posle izolacije koja je za nama”.
Autor: Jovana Filipović

Komentari: