Film “Dara iz Jasenovca” privukao je ogromnu pažnju televizijskih gledalaca u Srbiji, a malo ko je upeo da ostane imun na potresne scene kada maloj Dari ubijaju majku i starijeg brata

Anja Stanić Ilić koja igra Nadu Ilić, majku malene Dare, u filmu je pokušala da sačuva sina da ih u logoru ne razdvoje, zbog čega su oboje ubijeni.

Nakon ove teške scene, sledi još jedna, možda još teža, kada mrtvu suprugu i sina ugleda Darin otac, koji nije imao priliku čak ni da ih sahrani.

Istorijska ratna drama o jednom od najstravičnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljena je 76 godina posle njegovog zatvaranja, na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i uz podršku Filmskog centra Srbije. Govori o dvanaestogodišnjoj Dari (Biljana Čekić) koja sa majkom (Anja Stanić Ilić) i dva brata, posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, završava u logorima.

O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru Stara Gradiška, učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Gradonačelnik se nakon filma oglasio na Instagramu

Gradonačelnik Miloš Vučević na svom profilu se oglaso nakon što je odgledao film na RTS 1.

– Sa mukom sam zadržavao emocije dok sam gledao ovaj potresan film o stradanju srpskih, jevrejskih i romskih mučenika, nevinih žena i dečice, u tom paklu na zemlji koji se zvao Jasenovac i Stara Gradiška. Nažalost, čekali smo kao narod 70 godina da istina o ovom epskom gubilištu konačno bude na filmskoj traci dostupna svima, ali nikad nije kasno da se setimo patnje naših predaka iz zloglasne NDH i te stradalne istorije koja nije bila tako davno. Uvek moramo naći snagu i hrišćansko milosrđe u sebi da oprostimo, ali sećanje mora da ostane. I sav bol, patnja i tuga na tom užasnom mestu će nas zauvek opominjati da ne dopustimo nekom sličnom zlu da se ponovo pojavi. Hvala svima koji su radili na filmu “Dara iz Jasenovca”, napravili su veliko delo. Pokoj duši onima koji su nestali u vihoru ove strahote, njihove su duše svih ovih godina lutale među nama. Da se nikad ne ponovi i da se nikad ne zaboravi -Stoji u objavi.

nsuzivo.rs/informer.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments