Srpsko narodno pozorište otvara 160. dramsku sezonu predstavom za medicinare

       
Foto: SNP

Srpsko narodno pozorište otvara 160. dramsku sezonu predstavom “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ u režiji Igora Pavlovića za medicinske radnike koji su se oporavili od Covida-19.

Predstava će se održati u petak, 04. septembra kada će medicinari imati priliku da uživaju u komadu Toma Stoparda.

U predstavi igraju: Aleksandar Milković (Rozenkranc), Vukašin Ranđelović (Gildenstern), Aleksandra Pleskonjić (Prvi glumac), Sanja Mikitišin (Gertruda), Jovana Pleskonjić (Ofelija), Aleksandar Gajin (Кlaudije), Igor Pavlović (Polonije), Danilo Milovanović (Hamlet) i Grigorije Jakišić (Alfred).

Muziku komponuje Irena Popović Dragović, kostimograf je Senka Ranosavljević, scenograf je Željko Piškorić, za scenski pokret zadužen je Igor Greksa, a saradnici na tekstu su: Mina Petrić, Nikola Đonović i Divna Stojanov.

Reč reditelja: “(…) Rozenkranc i Gildenstern su dvojica manje bitnih likova iz Hamleta koji pokušavaju da pronađu smisao i svrhu svog postojanja u determinisanom svetu Šekspirovog Hamleta. Međutim, koliko god je njihova uloga mala i nebitna, u odnosu na razmere velike tragedije kraljevića Danskog, bez njih se ona ne može odigrati. Ta dva mala zupčanika u surovoj mašineriji sudbine mogu samo da odigraju svoje uloge, i to samo onako kao što je zapisano. Mogu da raspravljaju o filozofskim idejama, kontempliraju o alternativama, ali ne mogu da promene narativ Hamleta. Oni nemaju slobodnu volju, nemaju izbor čak ni kada im se čini da odluke o svojoj sudbini donose samostalno. Sve je predodređeno samim tekstom. Ovo je surova komedija o smrti koja sugeriše prihvatanje apsurdnosti života. (…)“.

Кroz delo se pojavljuju i preispituju motivi otuđenja, nemogućnosti spoznavanja istine, gubitka identiteta, neumitnosti smrti, nemanja slobodne volje.

Svoje kultno delo “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Tom Stopard je i režirao 1990. godine, a glavne uloge tumače Geri Oldman, Tim Rot, Ričard Drajfus. To je bila prva i jedina Stopardova režija, a film je osvojio “Zlatnog lava“ u Veneciji iste godine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments