Претрага
Претрага
Close this search box.

“Sterijino pozorje” od 26. avgusta do 3. septembra

Foto: Fejsbuk Sterijino pozorje

“Sterijino pozorje”, 65. po redu, održaće se od 26. avgusta do 3. septembra u Novom Sadu.

Repertoar, prateći programi i sva dešavanjima koja ovaj Festival čine jednom od najznačajnijih kulturnih manifestacija u regionu,  biće poznati  u narednom periodu.

“Sterijino pozorje” se održava u Novom Sadu svake godine od 15. aprila, odnosno 26. maja od 1982. godine.

Repertoar pozorja se formira na osnovu selekcije koju bira tročlani selektorski tim sa umetničkim direktorom na čelu. Na pozorju mogu učestvovati profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca.

Selekcija predstava za Sterijine nagrade sastoji se od dva segmenta:

  • Najbolje predstave domaćih i stranih teatara rađene po tekstovima naših pisaca (3-5 predstava)
  • Najbolje predstave domaćih pozorišta rađene po tekstovima stranih pisaca (3-5 predstava)

Sterijina nagrada Okruglog stola kritike pripada pozorištu čija je predstava najbolja po glasanju kritičara. Pored nagrada za umetnička ostvarenja, dodeljuje se i Sterijina nagrada za novinsku pozorišnu kritiku, Sterijina nagrada časopisa Scena za teatrologiju.

Sterijino pozorje, povremeno, po odluci organa upravljanja, dodeljuje Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture. Pored Sterijinih nagrada, mnoge institucije i organizacije dodeljuju nagrade za različite oblike umetničkih ostvarenja, jedna od njih je Nagrada Zoran Radmilović koju dodeljuju “Novosti“ od 1988. godine.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti