Претрага
Претрага
Close this search box.

Tribina “Litije u Crnoj Gori – obnova zavetnog narativa“ u Kulturnom centru Novog Sada

Tribina “Litije u Crnoj Gori – obnova zavetnog narativa“ biće održana danas, 26. februara u 19 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar.

Na tribini će biti reči o fenomenu koji je iznenadio ceo svet. Litije u Crnoj Gori su protest protiv nepravednog i diskriminatorskog zakona. No, one su rezultat i dugotrajnog potiskivanja duhovne paradigme na kojoj je nastala, egzistirala i kao država se uobličila Crna Gora. Otuda su one rezultat i manifestacije dugo potiskivanog duha i modela razmišljanja koji je u temeljima Crne Gore i njenog naroda, bez obzira da li se on danas oficijelno izjašnjava kao srpski ili crnogorski.

Kako bi razlučili fenomen takozvanog dvojnog identiteta u Crnoj Gori pokušaćemo u jednom skraćenom vodiču kroz istoriju da objasnimo kako se na srpski narodni doživljaj nadogradio i crnogorski. Takođe, na tribini ćemo apostrofirati u kakvoj su oni korelaciji, kao i neophodnost takvog navodnog dvojstva. Odnosno pričaćemo o simfonijskoj simbiozi crnogorstva i srpstva i njihovoj dopunjujućoj suštini.

Naravno danas u Crnoj Gori nije prisutna harmonija crnogorskog i srpskog i otud postoje u tamošnjem društvu podele i kriza identiteta. Ali litije su uspele (makar za trenutak, a kako će se to kasnije odraziti videćemo) da saberu ono što je bilo rasuto, da ujedine ono što je podeljeno i da ucele ono što je bilo fragmentirano. Možemo se pitati koja je to sila i gde se susreću i postaju jedno crnogorsko i srpsko, kao, uostalom, i gde se susreću različiti naši pokrajinski, civilizacijski modeli i šta nas definitivno ujedinjuje, uključuje u jedinstvenu zajednicu i objedinjuje tragičnim istorijskim okolnostima rasuti srpski narod.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti