Tribina “Ukrajina – začetak Majdana“ biće održana danas, 20. februara u 19 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je Predrag Rajić, pravnik.

Na predavanju će autor dati odgovore na sledeća pitanja:

  • Kakvo je stanje bilo u Ukrajini neposredno pred revoluciju na Majdanu?
  • Politika Viktora Janukoviča;
  • Položaj Julije Timošenko;
  • Odnos Zapada prema Kijevu.

U klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada posetioci mogu pogledati izložbu fotografija “Mali svet“ autorke Violete Milutinović.

O izložbi

“Na samom početku digitalizacije fotografije, pre dvadesetak godina, makrofotografija je doživela pravi bum. Nevidljivo je postalo vidljivo. Otvorena su vrata mikrokosmosa. Nažalost, veoma brzo je popularnost prošla i danas se ovom vrstom fotografije bave samo retki zaljubljenici. Tim pre je ova izložba Violete Milutinović bitna jer nam vraća magiju sveta insekata i mikroskopskih kapi rose koje u sebi sadrže svemir. Izložne fotografije se vešto igraju svetlom, pre svega senkama i kontrasvetlom. Akcenat fotografija nije toliko na ekstremnoj makrofotografiji i tehničkoj perfekciji koliko na suptilnoj lepoti nama skrivenog sveta. Insekti, puževi i paukovi zaleđeni su u svom prirodnom okruženju što je još jedna prednost ovih fotografija jer je moderan novi stil koji akcenat daje na montaži i post produkciji u kojoj se gubi izvorna lepota ovog skrivenog sveta. Zaista je ohrabrujuće da se jedan iskusni fotograf, sa dugogodišnjim iskustvom, odlučio da se posveti ovoj temi. Poplava nadrealnih procesiranih pejsaža i režiranih fotografija divljih životinja iz profesionalnih, komercijalizovanih čeka sve više nas udaljuju od suštine prirode. Makrofotografija je veoma teška fotografska disciplina upravo zbog toga što je antipod modernom brzom načinu života – neophodno je puno vremena da bi se stiglo do cilja. Fotografije Violete Milutinović koje su pred Vama dokazuju da je magiju i lepotu moguće pronaći na par kvadratnih metara livade ili šume i da je za to potrebno strpljenje i pažljivo posmatranje. Nadam se da ćemo imati prillike da od Violete u skoroj budućnosti vidimo još izložbi koje će se baviti ovom nepravedno zapostavljenom granom fotografije kod nas”, Geza Farkaš.

Autor. nsuzivo.rs/kcns

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments