Претрага
Претрага
Close this search box.

U Evropskoj prestonici kulture biće predstavljeno oko 400 umetnika iz 40 zemalja: Peti po redu Kaleidoskop u najznačajnijem izdanju u Fabrici

Foto: ustpljenefotografije

Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, doživeće peto i, do sada, najznačajnije izdanje, od 1. septembra do 7. oktobra u Novom Sadu.

Već na otvaranju, najvećom smotrom umetničke produkcije u ovom delu Evrope, kroz pet vrsta umetnosti, od 1. do 4. septembra biće predstavljeno oko 400 umetnica i umetnika iz gotovo 40 zemalja sveta.

Otvarajući vrata industrijskog nasleđa Distrikta, na zgradi Fabrike biće postavljena jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi „Autokorekt”, delo arhitektonskog umetničkog kolektiva „Karkatag”, dobitnika prestižne nagrade „The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust”.

„U pitanju je instalacija koju čini robotizovani i automatizovani sistem mašina i uređaja, koji svojim medijskim sadržajima i kretanjem stvaraju koreografiju – specifični ples na fasadi, transformišući zgradu Fabrike u scenu, prolaznike i korisnike zgrade u deo tog ekosistema”, rekao je član umetničkog kolektiva „Karkatag”, Marko Dimitrijević.

Foto: utupljenefotografije

Primenjena umetnost biće predstavljena izložbom scenskog dizajna, koju predvodi svetski priznat kolektiv „Numen/For Use”. Posle postavki širom Evrope, Azije, Australije i Južne Amerike, kolektiv će premiјеrno u Novom Sadu postaviti svoju instalaciju Tape”.

„Publika će moći da se upozna i sa projektom Common koji se bavi modernističkim nasleđem u Rijeci, Skoplju i Novom Sadu. Svoje prakse predstaviće neki od vodećih autora sa prostora bivše Jugoslavije, koji deluju na poljima scenskog dizajna, a među kojima su dizajner i scenograf Sven Jonke, arhitekta Miodrag Kuč i drugi”, istakla je umetnička direktorka Bijenala scenskog dizajna, Mia David.

 Nedelja vizuelne umetnosti obuhvatiće čak 22 izložbe i 12 filmskih projekcija, poput novih filmova „Komedija na tri sprata”, u kom igraju poznate srpske glumice Vesna Trivalić i Seka Sabljić, „Ala je lep ovaj svet” sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi. I dok će izložba radova najboljih svetskih mladih fotografa iz čak 36 zemalja sveta biti pored Gvožđare, više od 25 najznačajnijih novomedijskih umetnika Srbije, predvođeni velikim imenima poput Vladimira Lalića, Dorijana Kolundžije i Gorana Despotovskog, predstaviće se svojim radovima u obnovljenim prostorima Biroa i Skladišta. Pored gostujućih slikara iz Francuske i Austrije, vrata reprezentativnih obnovljenih ateljea otvoriće i tri evropski priznata umetnika iz Novog Sada – Petar Mirković, Tadija Janičić i Boris Lukić.

„Prenamenom starih objekata u nove ateljee, prečicom smo iz 19. došli direktno u 21. vek. Sada problem ateljea više nije tema dana, a umetnici mogu svoju energiju i ideje da usmere na ono što je zaista njihov poziv”, istakao je slikar Boris Lukić.

 U izvođačkoj umetnosti, očekuje nas osam predstava savremenog plesa sa vrhunskim izvođačima iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila, sa Obale Slonovače, ali i iz Srbije i drugih zemalja, na tri  teatarske lokacije u Distriktu. Dobitnica Gremija, Dobet Gnahore, nastupiće sa novosadskim umetnicima i volonterima u performansu koji će biti umetnički i kritički odgovor na čuveni slet. Takođe, na Kaleidoskop kulture dolazi i proslavljeni švedski koreograf japanskog porekla, Satoshi Kudo, ali i vodeći regionalni plesni ansambli, poput Nacionalnog baleta Severne Makedonije, Bitef teatra, Zagrebačkog plesnog centra i drugih.

Simbolično, nastupiće 22 izvođača čiji kaleidoskopski pristup žanrovima i načinima izvođenja stvara jedinstven zvuk. Čuveni finski simfonijski metal sastav Apocalyptica, vrsni njujorški muzičari  Hercules and Love Affair, kao i kultni britanski alternativni bend Republica sa hitom „Ready to go”, samo su deo  40-satnog muzičkog programa u Distriktu. Svojevrsni domaćin, proslavljeni novosadski kompozitor, instrumentalista i multimedijalni umetnik, Boris Kovač, uvešće nas u četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture.

Foto: ustupljenefotografije

Književni program, upotpunjen radionicama, stručnim konferencijama i tribinama iz oblasti pet vrsta umetnosti, upotpuniće četiri dana otvaranja pred predstojećih pet različtih umetničkih nedelja Kaleidoskopa kulture.

„Sve ono što je Novi Sad mogao samo da sanja do Kaleidoskopa kulture, sada očigledno živi kroz kulturu zajedništva. I kao što prestižna evropska nagrada potvrđuje moje reči, tako i četiri dana predstavljaju samo uvertiru za ono što nas čeka u narednih pet nedelja. Sa stečenim znanjem i iskustvom u stvaranju programa na kultinim mestima i u obnovljenim prostorima, verujem da to važi i za Kaleidoskop kulture u budućnosti”, izjavio je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste Banka Srbija, IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima Kaleidoskopa kulture, možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti