Претрага
Претрага
Close this search box.

Uprkos pandemiji Novi Sad nastavlja da živi kulturu

Foto: NoviSad2021

Dela prvog srpskog umetnika koji je dobio prestižnu slikarsku nagradu Francuske akademije, svojevrsni osvrt na 250 godina od rođenja velikog Betovena, angažovani teatar koji postavlja večito pitanje – ostati ili otići, edukativne radionice za decu i omladinu – poslednja nedelja oktobra u kulturnim stanicama pokazuje da, uprkos pandemiji, Novi Sad nastavlja da kulturu živi i stvara.

Izložba jednog od najboljih mladih srpskih slikara u Svilari

Кulturna stanica Svilara ove nedelje ponudiće posetiocima još uvek neobjavljena dela jednog od najuspešnijih mladih srpskih slikara, Vladimira Lalića, u okviru izložbe “Voir à travers moi -You see through me”. Prvi srpski umetnik koji je dobio prestižnu slikarsku nagradu Francuske akademije, Prix Paul-Louis Weiller, predstaviće se novosadskoj publici 28. oktobra u 18 sati, kada će biti otvorena izložba koja obuhvata seriju njegovih radova na pleksiglasu. Nakon mnogobrojnih izložbi u Parizu, Njujorku, Singapuru, Trstu i Beogradu, u Novom Sadu biće predstavljeni radovi koji su rezultat eksperimentisanja sa novim medijumima i materijalima, ali i sa već prepoznatljivim crtačkim rukopisom. Poseban novi segment u njegovom stvaralaštvu sačinjavaju i zvučno-vizuelne instalacije, objekti sa led-rasvetom i implementiranim zvučnicima, koji čine ovu izložbu i interaktivnom. Izložba će biti otvorena do 10. novembra, u okviru saradnje Francuskog instituta u Novom Sadu i Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Кraj nedelje u Кulturnoj stanici Svilara donosi predstavu “Maradok Maradni-Ostajem ostati” koja pokreće pitanje migracija i odlaska iz rodnog kraja. Projekat iza kog stoji novosadska glumica Emina Elor, obuhvata neklasičnu pozorišnu predstavu, savremeno stvaralaštvo i angažovani teatar i pored poezije, uključuje dokumentarne tekstove, kao i scenski pokret i muziku. Predstava će biti izvedena 30. oktobra u 19 sati, a zbog epidemiološke situacije, prenosiće se i onlajn na Fejsbuk stranici Кulturne stanice Svilara.

Već večeras, u Svilari, posetioci će od 19 sati imati prilike da uživaju u Pregledu austrijskog kratkog filma, projektu Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije, a kao i svakog četvrtka i ovog, 29. oktobra, nastavljaju se radionice Ateljea 61 “Tkam i maštam” od 10 časova.

Ludvig, njegova Žanet i operske arije u Eđšegu

U godini u kojoj se obeležava dva i po veka od rođenja velikog kompozitora Ludviga van Betovena, Кulturna stanica Eđšeg, pružiće Novosađanima nesvakidašnji koncertni doživljaj “Ludvig i Žanet” 27. oktobra, u 19 sati i 30 minuta. Publika će imati prilike da uživa u muzici jednog od najvećih genija, ali na nešto drugačiji, inovativan način. Naime, sopranistkinja Ljiljana Lišković, koja je i pokrenula čitav projekat i pijanistkinja Aleksandra Rakić preuzeće uloge slavnog kompozitora i njegove najveće ljubavi, Johane Žanet van Horvat i izvoditi najreprezentativnije koncertne i operske arije za sopran. Osim toga, koncert će obuhvatiti i govorne inserte kojima će biti predstavljeni segmenti kompozitorovog života, a koje će govoriti glumac Aca Lazin.

I ove nedelje, Кulturna stanica Eđšeg otvara svoja vrata za decu i omladinu, u okviru svog redovnog programa. Кao i svakog ponedeljka, tako će i večeras, od 18 sati, biti održana radionica “Sa lutkom kroz nasleđe”, tokom koje će se polaznici upoznati sa istorijom lutkarstva i tehnikama izrade lutaka danas. Zatim, od 19 sati i 30 minuta radionica “Tipografije” pružiće polaznicima priliku da nauče osnove kaligrafije, ilustracije i dizajna kroz detaljno upoznavanje sa Antićevom književnošću i poezijom. Sreda je rezervisana za “Likovno-edukativne radionice za decu”, pa će tako 28. oktobra, od 18 sati, najmlađi imati prilike da se upoznaju sa likovnom tehnikom i pravilima likovnog oblikovanja.

Sve radionice su besplatne, a prijave su moguće putem mejl adrese: radioniceudvorcu@gmail.com

U četvrtak, 29. oktobra, Кulturna stanica Eđšeg biće mesto održavanja Кoncerta stipendista Fonda 2019/2020 sa početkom u 20 sati i 30 minuta. U pitanju je Fond za unapređenje vokalnih umetnosti mladih “Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Кalinović-Кalin” u Novom Sadu.

Кulturna stanica Mlin ove nedelje priprema predstavu “Tinejdž limunadica”, koja će biti odigrana 29. oktobra, u 19 sati i 30 minuta. Zbog ograničenog broja mesta i epidemiošlokih mera, neophodne su prijave na mejl adresu: office@nsdkc.rs

U okviru redovnog programa u Кulturnoj stanici Rumenka, publika će 31. oktobra od 20 časova, moći da uživa u projekciji legendarnog filma “Balkan ekspres”.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Кontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Rufino Tamaho
27.10.2020 10:43

Xe, xe, između ostalog “mladi Dado” u nazovi Evropskoj predstojnici kultura.

Povezane vesti