Novo kulturno naselje raspisuje konkurs za lokalne umetnike pod nazivom “Useljenje”, koji je otvoren od 11. do 28. marta a prijavni formular, informacije o nagradi i propozicije pronađite na linku.

Konkurs je otvoren za umetnike iz Novog Sada koji će u saradnji sa zajednicom sa Novog naselja stvoriti umetničko delo relevantno za tu zajednicu. “Useljenje” ima za cilj da podstakne umetnike da u proces svog rada uključe zajednicu, da ohrabri članove zajednice da učestvuju u aktivnostima koji se događaju u njihovom okruženju kao i da promoviše umetnost nastalu u zajednici/sa zajednicom. Takođe, poželjno je da projektna ideja odgovara na probleme ekologije (i otvara probleme), odnosno u kojoj meri je ideja u skladu sa kontekstom zajednice u kojoj umetnik stvara.

Novčana nagrada predviđena je za dva umetnika izabrana putem konkursa i iznosiće po 60.000 dinara.

Novac je namenjen za troškove materijala (rekvizite, opreme…) potrebnih za realizaciju umetničkog dela, kao i honorar čiji maksimalan iznos je 40% od ukupne vrednosti nagrade.

Izabrani radovi, moraju biti realizovani u periodu od 4. maja do 13. juna 2020. godine, a rezultati konkursa biće objavljeni 1. aprila na adresi www.novokulturnonaselje.rs

Podsetićemo da je na Forumu evropskih stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti, održanom krajem 2018. godine, a u sklopu projekta Magic Carpets (magiccarpets.eu), Kreativne evrope, u konkurenciji od 13 zemalja, upravo novosadsko Novo naselje izglasano za najaktivniju zajednicu, a Novo kulturno naselje darovano je titulom: European Community Award: Co-create and comprehend.

Organizacioni tim Novog kulturnog naselja odlučio je da osvojenu nagradu usmeri na podršku lokalnim umetnicima da svoje umetničke prakse razvijaju u saradnji sa zajednicom, kao i da ih podstaknu na dalji razvoj.

U vrlo ozbiljnoj konkurenciji projekata iz čitave Evrope (Prag, Kaunas, Berlin, Folkston, Tbilisi, Zagreb, Bukurešt, Riga, Porto, Insbruk, Limerik, Rim i Novi Sad), najveći deo Novog Sada izglasan je kao zajednica koja je ne samo pasivni uživalac kulturno-umetničkih sadržaja već i aktivni član, ko-kreator, idejni tvorac, inicijator, glavni pokretač i inspiracija umetnicima i aktivnim pojedincima i grupama u svim prethodnim godinama inicijative za Kulturni centar na Novom naselju.

Na taj način je, nakon mnogih uspešno realizovanih festivala i sjajnog odziva publike i umetnika, stigla još jedna potvrda da je Novo kulturno naselje i inicijativa za otvaranjem Kulturnog centra u ovom delu grada značajan ali i logičan sled razvoja, ovog puta iz najviših redova kulturnih radnika širom Evrope.

Za sve dodatne informacije i eventualna pitanja, možete se obratiti na novokulturnonaselje@gmail.com

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments