Претрага
Претрага
Close this search box.

Veče kratkih filmova: Razgovor sa višestruko nagrađivanim rediteljem Ognjenom Petkovićem

Novosadska publike će u četvrtak u PROSTORU imati priliku da gleda filmove “Ljubav”, “Jesenji valcer” i “Žmurke” višestruko nagrađivanog reditelja Ognjena Petkovića. Nakon projekcije filmova Milana Nikić vodiće razgovor sa autorom na temu stvaranja filma.

Film “Jesenji valcer” govori o bračnom paru koji automobilom vozeći sporednim putevima pokušavaju da se izvuku iz “obruča“ unutar koga se rat odvija. Na putu do slobode čeka ih barikada sa neprijateljski nastrojenim vojnicima. Ovo je priča o “jeftinoći” života u zlo vreme i banalizacija svih ljudskih tekovina u ratu.

Film “Žmurke” smešten je u ratom pogođenom području, gde grupa ljudi pronalazi sigurnost u skloništu. Zalihe vode im brzo nestaju. Jedna žena ostavlja bebu i izlazi iz sigurnosti skloništa, ne bi li obezbedila vodu za ostale. Na putu do bunara mora proći područje kontrolisano snajperima.

Film “Ljubav” prikazuje idilično okruženje u kojem starac pokušava da sačuva svoju ženu od užasa nadolazećeg rata.

Autor filmova Ognjen Petković završio je glumu na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Od 2011. počinje se baviti filmom kao reditelj. Autor je nekoliko kratkih filmova: Tri Tačke (2011); Qatar (2014); Ruke(2016); Ljubav (2017); Žmurke (2018); Ulazak srpske vojske u Novi Sad 1918, (2018); Jesenji Valcer (2019). Sa kratkim filmovima do sada je učestvovao na više od 80 festivala, na kojima je nagrađen 20 puta- Palm Springs, Slamdance, Florida film festival, Kustendorf, Motovun, Leuven, FIC Montterey, Cottbus, Film court de Brest, GoDebut, Villeurbanne, Tampere, Odense, GoShort Manhhatn international film festival, Regensburg.

Projekcija filmova je besplatna, uz obavezno nošenje maske i držanje distance.

Nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti