Foto: Promo

Trodnevni 24. Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja počinje u četvrtak, 08. oktobra po prvi put u virtuelnom bioskopu.

Svi ljubitelji video umetnosti će moći besplatno da uživaju u programskom delu festivala iz udobnosti svog doma i imaće pristup umetničkim video radovima iz celog sveta.

Usled novonastale epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, radi bezbednosnih razloga, festival Videomedeja će se ove godine po prvi put realizovati putem interneta – online u realnom vremenu. Neće biti reprize, kao ni mogućnosti odloženog gledanja. Pristup će biti besplatan, a prijava neće biti neophodna, niti će biti geolokacijskih organičenja.

Sva tri festivalska dana program počinje u 18 časova i traje do 22 časova, a pristup Trodnevni 24. Međunarodni festival savremene video umetnosti Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja počinje u četvrtak, 08. oktobra po prvi put u virtuelnom bioskopu.sadržaju je besplatan i nije potrebna prijava.

Komisija je i ove godine bila pred izazovom da od velikog broja kvalitetnih radova odabere one koji će činiti ovogodišnji program i biti dostupni velikom broju ljudi putem internet platformi: https://www.facebook.com/videomedeja/ i http://videomedeja.org/.

Festival će okupiti poznate umetnike iz 18 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide preko 30 umetničkih radova iz 18 zemalja u formi  videa, filma, animacije i medijskih projekta iz različitih krajeva sveta.
Program su ove godine uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković.

Članovi ovogodišnjeg internacionalnog žirija su: Shahar Marcus iz Izraela, Köken Ergun iz Turske i Greg de Cuir iz Amerike koji boravi i radi u Srbiji.

Svi ljubitelji video umetnosti i posetioci festivala imaju mogućnost da saznaju nešto više o autorima i njihovim radovima na našem sajtu u delu Festival2020 ili da pogledaju inserte iz radova https://www.facebook.com/videomedeja/videos/2660608807521008

Programaska satnica se može preuzeti putem sledećeg linka: http://videomedeja.org/wp-content/uploads/2020/09/24.vm-programska-satnica.pdf 

Više o istoriji festivala Videomedeja može se pronaći na sajtu http://videomedeja.org/o-nama/o-festivalu/, a o udruženju Videomedeja: http://videomedeja.org/o-nama/udruzenje/.

Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su: Seecult, Radio-televizija Vojvodine, Art magazin, LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments