Претрага
Претрага
Close this search box.

VOJVOĐANSKA BAJKA! Prošetajte kroz prošlost uz 10 DVORACA koji čuvaju istoriju zlatne ravnice (FOTO)

Foto: Biljana Vučković, Snežana Krstić, Nenad Mihajlović, Shutterstock / Ringier

Da li ste se ikada zapitali kako je to bilo živeti u dvoru? Možda je vreme aristokratije prošlo, ali o njemu svedoči oko šezdeset vojvođanskih dvoraca i letnjikovaca danas ponosno stoje kao bajkovite građevine, koje pričaju legende o plemićkim porodicama, nesrećnim ljubavima, priče o balovima i turbulentnim istorijskim i političkim previranjima na ovim prostorima. Kako bolje završiti godišnji odmor nego obilaskom nekih od najlepših dvoraca Vojvodine?

Fantast

Dvorac Fantast, nedaleko od Bečeja, je monumentalno zdanje s početka XX veka. Ovo je jedan od najbolje očuvanih i najraskošnijih dvoraca Vojvodine. Pripadao je Dunđerskima, jednoj od najimućnijih porodica Austrougarske XIX veka. U njihovom vlasništvu bilo je čak sedam dvoraca.

Legenda kaže da ga je izgradio Bogdan Dunđerski iz inata, da dokaže suprotno svim zlonamernicima koji su tvrdili da je bankrotirao. Dao mu je ime Fantast po svom omiljenom ždrebcu, koji je sahranjen na imanju dvorca. U dvorištu zamka nalazi se crkvica, koja služi kao grobna kapela Bogdana Dunđerskog. Mozaike u ovoj kapeli oslikao je čuveni Uroš Predić.

Jedna ikona je veoma neobična. Navodno je Bogdan tražio da Bogorodica nosi lik Mare Dinjački, žene u koju je bio zaljubljen. Posle Drugog svetskog rata kapela je trebala biti pretvorena u električnu central, ali je Uroš Predić uspeo da je spase.

Od starog dvorca ostali su autentični samo zidovi i vrata, dok su originalni namešaj, kristalni lusteri, umetnička dela, tepisi nestali nakon Drugog svetskog rata. Jedno vreme dvorac je bio štala za ovce, dok konačno nije renoviran i pretvoren u luksuzni hotel. Fantast se može obići samostalno ili uz pratnju vodiča.

Danas se ovde nalazi ergela konja sa oko 80 grla, staza za trening galopera, ogromni park francusko-engleskog tipa, staze za šetnju, teniski tereni, tradicionalni fijaker kojim se možete provozati. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.

Dvorac Stratimirović – Dunđerski

Foto: Mickey Mystique / Wikipedia

Kompleks od dva dvorca sagrađen je u Kulpinu, za porodicu Stratimirović. Manji dvorac izgrađen je krajem XVIII, a veći polovinom XIX veka. Početkom XX veka čitav kompleks kupuje Lazar Dunđerski, koji doprinosi razvoju Kulpina.

Porodica Dunđerski zadržala je posed sve do nacionalizacije 1945. god. Veliki dvorac je rekonstruisan 1912. god, prema projektu arhitekte Momčila Tapavice. Čest gost bila je kraljica Marija Karađorđević, sa sinovima. Zbog očuvane arhitekture i enterijera, ovo zdanje se često koristi za snimanje domaćih filmova i serija. Oba dvorca su spomenici kulture, s tim što se u velikom dvorcu danas nalazi Poljoprivredni muzej i on je otvoren za posetioce.

 

Gradske info

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti