Претрага
Претрага
Close this search box.

Zainteresovani Novosađani imaće priliku da pronađu kreativnost pod vrhovima prstiju

Foto: Studio keramike Bardak

Novosađani će u utorak, 28. septembra, imati priliku da se upoznaju sa jednim od najstarijih umetničkih zanata, a to je izrada unikatnih predmeta od keramike, u organizaciji studija keramike Bardak

Edukacija je prilagođena starijima od 18 godina, dok gornja granica ne postoji, ističe sagovornik i dodaje da najveći broj polaznika čine osobe ženskog pola uzrasta od 25 do 45 godina.

Besplatno predavanje o keramici, ali i demostracija rada na grnčarskom točku, biće organizovana od 19 časova knjižari “Zenit”, Njegoševa 24.

Grnčar Saša Matić, vlasnik studija keramike “Bardak” i predsednik istoimenog Udruženja grnčara, za NS Uživo govori o keramici kao o najrelaksirajućem hobiju današnjice i poziva sve Novosađane da izdvoje malo vremena za uživanje i kroz predavanje i prezentaciju rada upoznaju izradu jednog keramičkog predmeta.

Foto: Studio keramike Bardak

-U kratkim crtama pričaćemo o samom materijalu, glini i načinu na koji se priprema. Pored toga, prisutni će kroz demonstraciju rada na točku i objašnjenje svih koraka izrade moći da vide nastajanje jednog rada na grnčarskom točku tu pred njima i postavljati pitanja koja ih interesuju- istakao je grnčar.

Ističe da su polaznici nakon obuke na kursevima upoznati sa osnovama rada u ručnoj izradi keramičkih predmeta i osposobljeni za samostalnu izradu. Najčešća prepreka u samostalnom radu je oprema neohodna za rad.

-Neki se za izučavanje ove oblasti odlučuju radi hobija, ali je sve više onih koji žele da im izrada predmeta od keramike bude dodatni ili primarni posao. To je jedan od razloga zbog čega se odlučuju za naš studio, jer je koncept edukacija baziran na zanatu, tehnikama i tehnologiji gde je polaznik zaista uključen u proces preko 95% istog, uz nadgledanje edukatora. Na početku se najčešće pravi upotrebna keramika, jer svako želi da svojoj kući odnese neku šolju, činiju, čajnik ili tanjir ali se ubrzo nakon toga okreću i skulpturi ili rasvetnim telima- naglašava Matić.

Edukacija je prilagođena starijima od 18 godina, dok gornja granica ne postoji, ističe sagovornik i dodaje da najveći broj polaznika čine osobe ženskog pola uzrasta od 25 do 45 godina.

Foto: Studio keramike Bardak

Kako u studije poste dve vrste kursa, mini i standardni kurs, Matić ističe da je kod mini kursa svaki čas određen istim zadacima za sve, a standardni kurs karakteriše individualni pristup svakom polazniku, gde svaki polaznik radi svojim tempom nezavisno od drugih.

– Mini kurs traje 4 časa, gde se na prva tri rade po jedan predmet u različitim tehnikama ručne izrade. Četvrti čas predviđen je za dekoraciju keramike, zemljanim bojama i oksidima metala poput bakra, gvožđa, kobalta i mangana koji se koriste kao jedan vid dekoracije. Standardni kurs sa druge strane je sveobuhvatan, izučavaju se tehnike ručne izrade ali i rad na grnčarskom točku. Apsolutno je prilagođen početnicima i nije neophodno pohađati Mini kurs kako bi se krenulo sa Standardnim jer svakako se prolaze osnove i tehnika ručne izrade- rekao je grnčar.

Dodaje da je u obe varijante obezbeđeno sve za rad, od materijala za rad i dekoraciju, pečenja radova ali i opreme, alata, kecelja i slično. Na polaznicima je samo da dođu i uživaju.

U skladu sa aktuelnom situacijom radi se u malim grupama sa do maksimalno 6 polaznika uz sve mere zaštite. Dodatne informacije se mogu pronaći na sajtu.

Zorica Topić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti