ZAVOLI SRBIJU: Tara je božanstvo!

       
nptara.rs

Lepota je subjektivna stvar! Ali pred ovom lepoticom svi ostaju bez reči i slažu se oko istog, Tara je naše bogatstvo. Pored konkurencije od još 4 nacionalna parka u Srbiji, titulu najlepšeg uvek će poneti Nacionalni park Tara.

nptara.rs

Gde se nalazi Tara? Vrlo blizu. Priznaćete, u stanju smo da se vozimo mnogo više kilometara i pređemo mnogobrojne zamarajuće granične procedure ne bi li videli neku od prirodnih lepota zemalja u okruženju, a veliki deo nas je zaboravio na nju. Na Taru je lako biti ponosan, vreujte nam…
Hajde da krenemo sa upoznavanjem ove lepotice. Planina Tara nalazi se u zapadnom delu Srbije. Severozapadni deo planine oivičen je kanjonom reke Drine, a ogranci planine se spuštaju ka kremanskoj dolini i dolini reke Đetinje, gde se oslanja na organke Zlatibora. Planina Tara je duga oko 50 km, a široka oko 20 km. Prosečna namorska visina kreće se oko 1 200 metara. Ukupna površina Tare je 183 kvadratna klometra. Najviši vrh planine je Kozji rid, koji dostiže visinu od 1 591 metara. Tara je jedna od najlepših planina u Srbiji. Odlikuje je živopisan pejzaž, guste četinarske i listopadne šume, pašnjaci i mirisne livade. Područje Tare je 1981 . godine proglašeno za Nacionalni park Tara, sa ciljem očuvanja retkih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih zajednica.

apartmanizaovine.com

Sa ponosom možemo reći da je Nacionalni park Tara baš u našoj zemlji. Svom svojom razmerom širi ruke i čeka nas da ovo leto prošetamo njenim šumama, provozamo se čamcem kroz korita reke Tare, čuvenim raftingom i osluškujemo zvuke retkih ptica dok ispijamo prvu jutarnju kafu u nekom od predivnih domaćinstava koja jedva čekaju da ugoste svakog radoznalog putnika.

Granice Nacionalnog parka nalaze se na teritoriji opštine Bajina Bašta, u deset katastarskih opština. To su Jagoštica, Rastište, Zaovine, Konjska reka, Perućac, Beserovina, Zaugline, Rača, Mala reka i Solotuša.

drinapress.org

Taru sačinjavaju nepregledna šumska prostranstva. Ovo je jedna od najšumovitijih planina u Evropi. Preko 75 % površine Tare čine šume. Najrasprostranjenija je mešovita šumska zajednica smrče, jele i bukve. Ove vrste zauzimaju preko 80 % pošumljene površine Tare.
Endemične vrste biljaka su obeležje Nacionalnog parka Tara. Do sada je zabeleženo 30 endemičnih vrsta. Najpoznatija je Pančićeva omorika. Osim nje, zastupljene su i derventanski različak, pčelija trava, jugoslovenski zvončić, monaški pupavac.

novosti.rs

Na području Nacionalnog parka Tara živi veliki broj različitih vrsta životinja. Od bezkičmenjaka je najpoznatija grupa dnevnih leptira. Do sada je otkriveno čak 138 vrsta dnevnih leptira. Simbol beskičmenjaka Tare je endemorelikt Pančićev skakavac, vrsta koja je uspela da preživi ledeno doba. Ovde borave mrki medved, vuk, divlja mačka, kuna zlatica, ris i belica. Takođe, na Tari se može videti i vidra. Od 135 vrsta ptica, čak 122 vrste su gnezdarice. Nacionalni park Tara se nalazi na listi međunarodno značajnih područja za očuvanje ptica Evrope.

Na Tari nikome ne može biti dosadno. Za svaku starosnu dob ima po nešto. Dok ljubitelji prirode bezpogovorno šetaju u potrazi za zvucima, ukusima i mirisima prirode, ljubitelju duhovnog turizma čekaju prvi slobodan dan da svane ne bi li krenuli ka najznačajnijem i najpoznatijem spomeniku kulture na Tari, manastiru Rača. On se nalazi u istoimenom selu, 6 km zapadno od Bajine Bašte. Ovo zdanje je u trinestom veku podigao srpski kralj Dragutin. Obzirom da je u nekoliko navrata rušen, svoj današnji izgled dobio je 1826 . godine. Za Raču se vezuje čuvena Račanska prepisivačka škola. Ovde se tokom Drugog svetskog rata čuvalo Miroslavljevo jevanđelje.

tara.rs

Zaljubljenici u kulturu i arhitekturu uživaće u etno domaćinstvo na Kaluđerskim Barama. Tu se nalaze autentični tradicionalni objekti koji su se nekada nalazili u selu Zaovine a do premeštanja objeketa na današnju lokaciju došlo je sredinom osamdesetih godina. Ovde se može videti tradicionalno seosko domaćinstvo starovlaškog tipa s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka.

putokaz.me

Tara je destinacija na koju se kreće sa ciljem i na nekoliko dana. Boravak na Tari je ispunjenje svih vaših avanturističkih želja. Tara ne zove, Tara te čeka. Ona ponosno nosi svoju titulu dobrog domaćina. Bilo da se odlučite da se sa svojom porodicom smestite u nekom od predivnih hotela ili svoj boravak provedete u nekom od seoskih domaćinstava i apartmana, nećete pogrešiti. Turistička organizacija Tare se potpudila da svaki pojedinac doživi Taru u punom njenom sjaju. Tako da ćete na svakom koraku pronaći putokaze i ponude šta sve možete obići. Mi smo se malo raspitali i istražili. Ovo su neke od najposećenijih destinacija na ovoj planinskoj lepotici.

wikipedia.org

U blizini Tare, na Mokroj Gori, nalazi se čuvena Šarganska osmica, na kojoj se saobraća voz Nostalgija. Ovo je najatraktivnija turističko – muzejska železnica u Evropi i jedinstveno remek delo graditeljstva. Na Mokroj Gori se nalazi I Drvengrad, koji je podigao čuveni srpski reditelj Emir Kusturica.

turizamuzica.org.rs

Selo Kremna je poznato po čuvenoj proročkoj porodici Tarabić . Od Tarabića, Miloša i Mitra, sačuvano je Kremansko proročanstvo. Danas se u Kremni nalazi spomen dom ovih proroka.

Arheološko nalazište “ Mramorje ” , Perućac, nalazi se na desnoj obali reke Drine, u blizini reke Vrelo i njenog vodopada. Ovaj lokalitet se smatra za jednu od najznačajnijih I najočuvanijih nekropola na teritoriji Srbije. Zaštićen je kao spomenik culture od izuzetnog značaja.

“ Grčko groblje” – Uroševina, je jedan od najznačajnijih lokaliteta u Srbiji. Reč je o nekropoli sa oko 40 spomenika. Ovde se mogu videti stećci tipa ploče, slemenika i spomenika. Osim toga, na lokalitetu se nalaze dve retka oblika stećka, dvostruki slemenik i kombinovani spomenik sanduk.

tara.rs

“ Solotnik – Kulina “se nalazi na istočnoj strani Nacionalnog parka Tara, na steni pored sela Solotuša. Ovo je zamak iz petnaestog veka. Dvor u zamku nije završen, jer su ga osvojile Osmanlije. Svi branitelji su izginuli ili odvedeni u roblje. Ovo impozantno građevinsko delo ima dimenzije 20 x 30 metara.

“ Borovo brdo “ se nalazi u Račanskoj Šljivovici, na oko 4 km od centra Kaluđerskih Bara. Ovde je trećeg avgusta 1941 . godine formirana partizanska Račanska četa, čiji je komandant bio Dušan Jerković.

Nacionalni park je simbol prelepe prirode, kulturno – istorijskog nasleđa, i nezaboravne zabave. Stoga ne čudi što su predviđanja struke da će Tara ovog leta biti jedna od najatraktivnijih destinacija u Srbiji. Budite i vi deo leta na Tari! Čuvajmo svoju zemlju tako što ćemo je upoznavati i svaki put se iznova zaljubiti u nju. Čuvajmo Srbiju kroz svoja sećanja, priče i avanture koje ćemo u njoj doživeti.

Izvor: turizamusrbiji.rs
Autor:Jovana Filipović

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments