U okviru ciklusa Zelena debata, tribina “Suočavanje sa prošlošću – Italijanska Etiopija“, biće održana danas, 12. februara u 19 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i moderator je Danilo Koprivica.

Četrdeset treća Zelena debata je peta sesija serijala “Suočavanje sa prošlošću – iskustva demokratskih društava“. Autor će pokušati da objektivno evocira događaje započete oktobra 1935. godine, kada je Etiopija, tada jedina nezavisna afrička država, napadnuta i okupirana od strane fašističke Italije. Ne birajući sredstva, italijanska avijacija je zabranjenim bojnim otrovima izvršila masovna bombardovanja civilnih i vojnih ciljeva. Ovo su sećanja na događaje koji su po nekima zapravo označili početak Drugogog svetskog rata, koji je zbog moguće eurocentričnosti vezan za nama poznata dešavanja iz septembra 1939. godine.

Koliki je značaj ovo pitanje imalo u tadašnjoj svetskoj javnosti govori i to da se Nikola Tesla, samo par dana po otpočinjanju italijanskog napada, oglasio intervjuom u “Njujork tajmsu“ sa prijateljskim savetima ugroženom etiopskom caru Hailu Selasiju.
Razgovaraće se i o tome, kako se sa vlastitom mračnom prošlošću, suočio zvanični Rim, ali i međunarodna javnost koja je tokom ovih dešavanja uglavnom zatvarala oči.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments