Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Gradskoj kući danas je upriličen doček 50 dece iz razmene učenika projekta Erasmus, u kojem učestvuju deca iz Fracuske, Španije, Italije i Belgije koja su smeštena kod svojih vršnjaka iz OŠ “Kosta Trifković”. 

Učenike je pozdravila Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, koja je naglasila da je ovo jedan od lepših projekata koji se održava u našem gradu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-U poseti Novom Sadu je trenutno 35 dece iz Fracuske, Španije, Italije i Belgije u okviru Erasmus projekta. Naša deca iz škole “Kosta Trifković” već su bila u poseti njihovim zemljama, a na proleće će ići opet. Volimo da naša deca vide svet, ali da se opet vrate u svoju zemlju. Zato smo obrazovanje stavili na sam vrh liste prioroteta, pa se tako iz budžeta izdvaja jedna četvrtina novca- istakla je Vučinić.

Osnovci su zajedno sa svojim porodicama iz Novog Sada juče bili i u poseti Beogradu, gde su obišli znamenitosti, poput Kalemegdana, Muzeja Nikole Tesle, Muzej Iluzija i mnogih drugih kulturnih i istorijskih spomenika u prestonici.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivana Inić, nastavnika matematike iz OŠ “Kosta Trifković”, ističe da je tema ovog susreta bila astronomija i popularizacija matematike i prirodnih nauka.

-Jedna od najinteresantnijih delova ovog projekta su kratkoročne razmene grupe učenika. Naši učenici su do sada putovali u Italiju i Španiju, koje je obuhvatilo 12 đaka. Realizovaće se i putovanja u Belgiju i Francusku. Tamo ćemo povesti još 12 naših učenika- rekla je Inić.

Maksimilijan D’Stark, četrnaestogodišnjak iz Belgije, naglasio je da mu se Novi Sad mnogo sviđa, a da je Uroš, njegov domaćin iz Novog Sada divan, kao i njegova porodica.

Maksimilijan je 14-godišnjak iz Belgije na razmeni učenika; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Najviše mi se sviđa Trg slobode i crkva Imena Marijinog, ali je i Gradska kuća mnogo lepa. Nadam se da ću opet doći u Novi Sad, jer u subotu idemo za Belgiju. Nadam se takođe da ću ostati i u kontaktu sa Urošem i njegovom porodicom, da ćemo se opet videti- izjavio je Maksimilijan.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments