Foto: Facebook/RZS

Danas u Srbiji počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova i trajaće do kraja oktobra, građani će odgovarati na 69 pitanja. 

Građani nisu u obavezi da daju odgovor na tri pitanja, a onima koji odbiju da učestvuju u popisu slede kazne, izjavio je ranije direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Popis po građaninu traje otprilike 30 minuta, ali da to nije striktno, a da nema pitanja na koja treba da se unapred pripremi odgovor. To su manje-više sva standardna pitanja koja slede preporuke UN i Evrostata, objasnio je on.

Inovacija u popisu je elektronsko popisivanje – popisivači idu sa računarima i u laptopovima je aplikacija koju je izradio sam Zavod, što će mnogo da ubrza postupak, jer se preskaču operacije koje slede nakon popisa, a to je unos podataka.

Postoje i pitanja na koja građani ne moraju da odgovore na popisu – nacionalna pripadnost, veroispovest i maternji jezik.

Ukoliko građanin odbije da učestvuje u popisu sledi kazna od 20.000 do 50.000 dinara i ona je, prema rečima Kovačevića, krajnji instrument, “nešto što nikako nije cilj same operacije”.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments