Foto: ravnoplov.rs

Sabor Presvete Bogorodice je pravoslavni praznik, koji se slavi drugog dana Božića, a posvećen je Bogorodici koja je rodila Isusa Hrista i zbog toga se i praznuje drugi dan po rođenju Hristovom. Ovaj praznik ima korene u ranom hrišćanstvu, kada crkveni kalendar još uvek nije bio u potpunosti razvijen.

Foto: Pinterest

Nekada je u Vojvodini postojao običaj da se u svim selima na Božić ili drugog dana Božića jašu konji. Tako su jahači zapravo “vijali Božić”. Svečano okićeni konji sa jahačima koji su bili momci ili mlađi okićeni muškarci, u galopu bi jurili seoskim ulicama, a kako je čitav prizor izgledao danas možemo samo da zamišljamo. Obično su svraćali u kuće u kojima su živele devojke za udaju, a domaćini su ih častili pićem.

Foto: Pinterest

Ovaj običaj opstao je u Rumi, Pančevu, po okolnim mestima u Somboru, pa čak i u Novom Sadu.

Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i poseti prijateljima i kumovima, jer “ko ima prijatelje, bogat je čovek”. Veruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga.

istorijskizabavnik.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Petar
09/01/2023 22:58

Ako za ovo saznaju gruhonjić, nedimović, pančić i ostala bagra iz ,,autonomije,, eto još jedne prozivke kako su Srbi divljaci oduvek bili, sa svojim paganskim običajima!