Danas se širom planete proslavlja, po mnogima najslađi dan u godini, Svetski dan čokolade. Prema poslednjim podacima iz prošle godine čokoladu svaki dan jede oko milijardu ljudi. I Novi Sad se kao grad može pohvaliti da je jedna od najpoznatijih fabrika čokolade “Barry Callebaut” (Beri Kalebo) otvorena u oktobru prošle godine. Ovaj čokoladni gigant je belgijsko-švajcarski prerađivač kakaa i proizvođač čokolade.

Proizvodni pogon “Beri Kalebo” u Novom Sadu; foto: Grad Novi Sad

Ova fabrika potpisala je još 2019. godine Memorandum sa Vladom Srbije, da prva fabrika u jugoistočnoj Evropi bude izgrađena upravo u našem gradu. Iako je koronavirus zaustavio na neko vreme svet, Novi Sad je uspeo da se izbori i krajem prošle godine otvoren je pogon koji ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje. Tako se Novi Sad našao na mapi čokolade pored Kanade, Indije, Madagaskara, Švajcarske i Belgije, gde ova kompanija ima svoje pogone.

-Od danas je naša Srbija jedan od proizvođača najkvalitetnije švajcarske čokolade na svetu! U društvu predsednika Aleksandra Vučića i najvišeg rukovodstva švajcarskog Beri Kaleboa, otvorili smo fabriku čokolade ovog giganta. Mi, kao Grad, pomogli smo sa 342 miliona dinara u kompletno komunalno opremanje, saobraćajnice, kanalizaciju i vodovod. Ova vest zvuči nestvarno i fantastično, pokazuje da je svaki uspeh moguć ako imate viziju i uz beskompromisan rad. Moje srce je danas puno, ponosan sam što sam gradonačelnik Novog Sada i što sam deo njegove istorijske promene nabolje- rekao je Vučević na otvaranju fabrike.

Gradonačelnik Vučević na otvaranju fabrike; foto: Screenshot Instagram

Prosečna godišnja proizvodnjom od 2,2 miliona tona kakaa i čokolade, stavlja ovu fabriku u lidersku poziciju u svetu. Brend je nastao 1996. spajanjem belgijskog proizvođača čokolade Callebaut i francuske kompanije Cacao Barri. Trenutno se nalazi u Cirihu i posluje u preko 30 zemalja širom sveta.

Foto: RTV (Jaroslav Pap)

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments