FOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Od ponedeljka, 28. novembra, počinje treća faza obnove Mosta slobode, a radovi će se najpre obavljati na pešačkoj stazi ka Sremskoj Kamenici, pri čemu će biti zatvorena zaustavna traka na toj deonici. 

Nakon što su, u okviru druge faze održavanja, završeni građevinski radovi s kameničke strane Mosta slobode, narednih meseci uslediće nastavak obnove.

Foto: wikipedia.rs

Radovi, koji će se izvoditi do septembra 2023. godine, podrazumevaće antikorozivnu zaštitu, uklanjanje postojećih i ugradnju novih dilatacionih spojnica, obnovu spiralnih stepenica i pešačkih staza, kao i uklanjanje rastinja i šiblja.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je za te svrhe opredelila 35,9 miliona dinara.

U to vreme Novi Sad je bio šesti po visini ličnog dohotka u čitavoj Jugoslaviji

U izradi idejnog rešenja posebno je doprineo akademik Nikola Hajdin. Tadašnje gradske vlasti su tražile da most odrazi ekonomski polet grada i napravljeno je kompromisno rešenje- miks pilona i kontinuirane grede. Ceo posao je vodila beogradska “Mostogradnja”, sa partnerima iz Mađarske i Švajcarske. U to vreme Novi Sad je bio šesti po visini ličnog dohotka u čitavoj Jugoslaviji i deveti po industrijskoj proizdvonji, centar metalne industrije i petrohemijske industrije.

-Most slobode, ili kako ljudi vole da ga zovu Limanski most, je 23. oktobra 1981. godine je otvoren na veliku radost građana. Iste godine je otvoren i SPENS, završena je gradnja Srpskog narodnog pozorišta. I u ovom momentu dok očekujemo još jedan novi most, koji se pojavljivao još u vremenu kraljive, on će omogućiti kontinuirani razvoj našeg voljenog grada- dodao je Đurđev.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments