Foto: 013info

I ove godine nas očekuje bogat kulturni program manifestacije “Antićevi dani”, koja će biti realizovana od 14. do 20. marta. U susret manifestaciji prisećamo se Mikinih pesama i njegovog života u Novom Sadu.

Iz tri braka šestoro dece

Mika Antić je rođen u Mokrinu 14. marta 1932. godine, a umro 24. juna 1986. godine u Novom Sadu, gde je i sahranjen. U srednju školu je išao u Pančevu i Kikindi, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nemirni duh ga je doveo i do našeg grada.

Bio je mornar, radio je razne fizičke poslove, bavio se novinarstvom i filmom, slikao i pisao pesme i romane. Režirao je više filmova kao što su “Doručak sa đavolom” i “Sveti pesak”. Napisao je nezaboravne pesme za decu i odrasle, od “Plavog čuperka” i “Garavog sokaka” do “Besmrtne pesme”. Ženio se tri puta i dobio je šestoro dece.

Poslednja želja Mike Antića

Vodio je buran boemski život po kafanama i restoranima. Rano se razboleo i predosećajući skoru smrt izrazio je želju da mu na grobu svira  staru romsku baladu “Piro mange korkoro” (“Šetam sam”) Janika Balaž , te da mu se recituje jedna od njegovih omiljenih pesama „Besmrtna pesma“. Tako je i bilo…

Beogradski glumac Miodrag Petrović recitovao je pesmu, a zatim je Janika Balaž sa svojom orkestrom odsvirao baladu.  Novi Sad mu se odužio 1992. godine, kada je postavljena bista Mike Antića u Dunavskom parku – rad vajara Pavla Radovanovića, a i jedna ulica dobila je njegovo ime.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments