Foto: elements.envato/lostchildren
Danas je Međunarodni dan nestale dece – simbol koji se obeležava ovaj dan je cvet Nezaboravak. Tokom 2021. Godine u Srbiji je prijavljen nestanak 1287 maloletnih lica, od kojih je pronađeno 1274 lica. Najčešći razlozi nestanka su beg od kuće – mentalno zdravlje ili zlostavljanja u porodici, ljubav i neuspeh u školi
Foto: elements.envato.com

Ovaj dan se obeležava od 25. maja 1979.godine kada je nestao dečak Itan Pac. Njegova slika ubrzo se pojavila na tetrapaku mleka u nadi da će ga neko prepoznati.

Itan je bio šestogodišnji dečak sa Menhetna, koji je ubedio svoje roditelje da ga puste da sam ode na stajalište školskog autobusa. On se toga dana nije ukrcao na autobus, a pod nestalim vodio se do 2001. godine.

Nakon šesnaest godina pošto je proglašen mrtvim i skoro četiri decenije od njegovog nestanka – Pedro Hernandez osuđen je za otmicu i ubistvo ovog nedužnog dečaka. Otkriveno je da je Hernandez oteo Itana na putu do autobuske stanice i usmrtio ga u svojoj prodavnici.

Ukoliko se posumnja na nestanak deteta, treba obavestiti policiju. Slučajevi nestanka se prijavljuju policiji na broj 192. Postoji i organizacija Astra koja sarađuje sa policijom ali i porodici pruža različite vidove podrške. Broj je dostupan 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, a pozivi su besplatni. Linija 116 000 je specijalizovana za prijavljivanje nestanaka dece, davanje podrške roditeljima ili starateljima.

Foto: Pexels

Ukoliko vam je potrebna pomoć centar “Srce” je humanitarna organizacija koja se bavi pružanjem emotivne podrške i prevencije samoubistva. Pozivi ka centru “Srce” su besplatni na broj 0800/300-303.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments