Foto: Mind Tasting

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture dočekuje 2022. godinu uz nesvakidašnji umetnički i produkcijski program koji će osvetliti Podgrađe Petrovaradinske tvrđave.  

Sugrađani i turisti će večeras u 20 časova i 22 minuta imati priliku da pogledaju deo predstave “Tesla, izumetnik” reditelja Nebojše Bradića, u izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorišta kod Varadinskog mosta tzv. „Duga”, nakon čega će publika biti pozvana da u svečanoj povorci pređe most do Tesla – svetlosne galerije koja će se nalaziti u Podgrađu, gde će se nastaviti priča o čoveku koji je osvetlio čitav svet. 

Nakon otvaranja, kroz čitavo Podgrađe do Beogradske kapije, publika će moći da otkrije i druge sadržaje kao što su laserski performans italijanskog umetnika Alberta Novela „See the Sound and Hear the light” na Trgu Prote Mihaldžića koji će početi u 23 časa i 15 minuta, dok će na samom ulazu u Trg biti postavljena interaktivna instalacija hrvatskog umentnika Ivana Marušića Klifa „Kinetic Rescanning” u okviru koje će publika moći da istraži interakciju svog pokreta sa zvukom i slikom. Kod same Beogradske kapije u tunelu nalaziće se rad svršenih studenata scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka – „SvetLOST” koji se bavi svetlošću kao životnom energijom, ali i fenomenom svetlosnog zagađenja. 

Na nekoliko bina u Podgrađu svi zainteresovani mogu da uživaju u muzičkim nastupima, pa će tako DJ Dark Angel nastupiti u 22 sata na glavnoj bini ispred Beogradske kapije, a nakon nje i Noise Destruction na istom mestu u 23 časa i 15 minuta. Takođe, na velikoj sceni smeštenoj na Trgu Prote Mihaldžića od 22 sata publika će slušati Elektro Guzzi, a od 23.45 Nipplepeople. Na maloj sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće Kanda Kodža i Nebojša dok će u 23.30 svoj koncert početi Đorđe Miljenović.

Kanda, Kodža i Nebojša nastupaju večeras u Novom Sadu; foto: Destination Sarajevo

Posetioce u ponoć očekuje vatromet koji će biti sinhronizovan sa video-projekcijama, rasvetom i laserima i to na dve lokacije – kod Beogradske kapije, kao i na jednoj od terasa Petrovaradinske tvrđave, za Novosađane koji ponoćni spektakl prate sa novosadske strane. 

Ulaz na programe 31. decembra i 1. januara je slobodan, a za posetioce će u Podgrađu lokalni novosadski ugostitelji obezbediti punktove sa pićem i hranom. Takođe, biće obezbeđeni i mobilni toaleti. Meteorolozi za petak, 31. decembar i subotu 1. januara prognoziraju vedro vreme. Preporuka epidemiologa jeste da se nose maske i da se drži distanca. Zbog zatvorenih ulica, svim posetiocima koji dolaze sopstvenim prevozom se preporučuje da parkiraju svoje automobile na parking mestima na gradskoj strani, pre mosta Duga ili u Petrovaradinu. 

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments