Foto: nsuzivo.rs/Ilustracija

Posle jučerašnje blokade Šodroša i onemogućavanja da se raščisti teren predviđen za igradnju tzv. četvrtog mosta u Novom Sadu, eko-ekstremisti ponovo su otvoreno posegli za nasilnim metodama i počeli fizički da se obračunavaju sa pripadnicima policije i predstavnicima medija koji im nisu po volji.

Foto: Screenshot

Militantni samozvani eko-aktivisti počeli da tuku pripadnike policije

Oni su napali policiju, što je i zabeleženo kamerom. Na snimku se jasno vidi da jedna žena, pripadnica ekstremnih navodnih ekoloških organizacija, rukom udara policajca.

Ovi nasilni pojedinci okupljeni oko lažne ideje odbrane Šodroša otišli su u svojoj brutalnosti i nedoličnom ponašanju do te mere da su bukvalno uhvatili za vrat, rukama udarali u glavu i odgurivali pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, što predstavlja direktan udar na Republiku Srbiju i njenu vlast.

Prethodno si napali glavnu i odgovornu urednicu Novosadske televizije Emiliju Marić i onemogućili je da radi svoj posao. Emilija je izveštavala sa terena, kada joj je prišla aktivistkinja, potom je udarila u glavu i izbila joj telefon iz ruke. Kako je navela, nju je napalo dvadesetak pripadnika manjinske grupe koji se navodno predstavljaju kao ekološki aktivisti.

Nasilnici koji su pokušali da spreče graditelje da rade svoj posao

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, upozorava da se ne smeju zamenjivati teze.

– Prvo, nije reč o “ekološkim aktivistima”, nego o nasilnicima koji su pokušali da spreče graditelje da rade svoj posao. Drugo, reč je o ideološki jasno profilisanim ljudima. Oni nose zastave Titove Jugoslavije, oni pevaju himnu te države, njima je na usnama “Nezavisna država Vojvodina”. To nema nikakve veze sa borbom za čovekovu okolinu. Reč je o ideološki ostrašćenim pojedincima kojima smeta Miloš Vučević iz dva razloga. Smeta im jer razvija Novi Sad i približava ga standardom življenja srpskoj prestonici Beogradu i smeta im jer je Srbin koji poštuje svačiju različitost ali koji se u životu rukovodi tradicionalnim principima svog naroda. Da je Miloš “Jugosloven” ili “Vojvođaner”, ovi nasilnici bi mu klicali i projekat “Novi Sad na vodi” nazivali najvažnijim dostignućem grada u 21. veku. Ali, pošto nije, oni su sve oštrice svojih napada usmerili upravo ka njemu – smata Rajić.

Lažna briga o ekologiji, interesi strogo politički

 Politički analitičar Dejan Vuk Stanković uveren je da je sve ovo čin političke provokacije.

  • To je u funkciji namernog potenciranja nasilja ne bi li se isprovocirala policija da reaguje i onda čitava protesna okupljanja učinio vidljivim i vetovatno masovnijim. Bilo je takvih pokušaja i ranije. Nije prvi put i uvek je bila u igri lažna briga za ekologiji – ističe Stanković.
Foto: UNS Press centar

Na pitanje čime su oni, zapravo, motivisani, i koji su im interesi, on pojašnjava:

  • Interesi su strogo politički. Ekologija je povod i zaklon. Hoće ljude na ulicama i vlast bez na izborima u danima krize – kaže Stanković.

Podsetimo, pre dva dana i juče šačica od 20-ak navodnih eko-aktivista, a zapravo ekstremista, na Šodrošu sprečava da se pripremi teren za izgradnju četvrtog mosta koji je planiran još pre 70 godina, i to čine koristeći fizičku silu.

Palalić: Ovo što se dešava je običan teror manjine nad većinom

Gojko Palalić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine uveren je da “blokada Šodroša kako bi se sprečila izgradnja četvrtog mosta, koji je do juče predstavljao samo san za Novosađane od 1963. godine, nema nikakve veze sa ekologijom, jer u pitanju je običan teror manjine nad većinom”.

  • Svima je danas jasno da lažni ekolozi, koji osim što su poznati po uništavanju srpske zastave i pokušajima zaustavljanja razvoja grada, imaju za cilj da kroz izazivanje nereda sakupe jeftine političke poene za njihove nalogodavce i opravdaju uložen novac stranih centara moći.

On je najoštrije osudio napad na Emiliju Marić, urednicu Novosadske televizije koja je od strane lažnih ekologa napadnuta tokom snimanja priloga o Šodrošu-

  • Ujedno pozivam nadležne državne organe da pod hitno reaguju, jer ovakvi napadi, posebno imajući u vidu da je napadnuta jedna žena su nedopustivi. Takođe, očekujem da napadači na pripadnike javnog reda i mira budu procesuirani, jer ovakvo nasilje zaslužuje svaku osudu – naveo je Palalić.

Gradonačelnik Vučević: Apelujem na nadležne državne organe da otkriju i procesuiraju vinovnike ovakvih nasilnih napada na novinare

Oštro je reagovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakavši da su ponovnim nasilnim akcijama samo još jednom potvrdili svoje pravo lice.

Foto: nsuzivo.rs/pavle Pejić

-Građani Novog Sada treba da znaju da se na Šodrošu i Ribaracu dogodilo krajnje nedopustivo i necivilizovano nasilje i napad na slobodu javne reči, čemu što hitnije svi zajedno moramo da stanemo na put. Lažni ekolozi su pokazali svoje pravo lice i još jednom potvrdili da su stvarni nasilnici koji prete i fizički napadaju novinarke na radnom zadatku. Novinarka “Novosadske tv” Emilija Vrbaški Marić, koja im se valjda našla na putu zato što je izveštavala o istini i radila svoj posao, bila je žrtva fizičkog napada i najgorih vređanja, a saučesnik u tome bio je i njen “kolega“ sa 021 koji je taj napada uživo prenosi i takođe vređao Emiliju. Vrlo je zabrinjavajuće što se, posle napada u skupštini grada na novinarku “NS uživo” Ivonu Karan, nastavlja fizički i verbalni progon i agresija prema svim novinarima koji lažnim ekolozima, a ustvari ekstremistima, nisu podobni, ili im nisu po volji. Zato apelujem na nadležne državne organe da što pre otkriju i procesuiraju vinovnike ovakvih primitivnih i nasilnih napada na novinare, da novinare koji časno rade svoj posao zaštite od kako verbalnih, tako i fizičkih napada. Pozivam i medijska udruženja da reaguju na alarmantno kršenje slobode štampe, i da pruže zaštitu svojim kolegama da ne moraju više sa strahuju za svoj život dok su na novinarskom zadatku. A tim nasilnicima, lažnim ekolozima, propalim političarima i običnim zgubidanima, jedino što mogu da poručim jeste da im neće proći više ni jedan pokušaj miniranja demokratskih principa i vrednosti, a u našoj državi Srbiji postoje kazne za sve one koji svoje lične frustracije iskaljuju na novinarima – istakao je Vučević.

Ministrastvo kulture, UNS i Društvo novinara Vojvodine osudili napad na novinarku, od NUNS ni slovo

Napad na novinarku Novosadske televizije osudilo je ministarstvo kulture, kao i Udruženje novinara Srbije, Društva novinara Vojvodine. Jedino se nisu oglasilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV), koja, po svoj prilici, selektivno vrše izbor koje novinare će štititi kada su napadnuti na radnom zadatku, a koje neće.

nsuzivo.rs

 

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
19/10/2022 11:08

Podrska aktivistima! Nije sacica, ima nas mnogo vise samo nemamo vremena da se stalno okupljamo…

Vidoje
19/10/2022 12:17
Reply to  SNS Uzivo

HAHAHAHAHA

Akadem
19/10/2022 11:22

Ne mogu da verujem ko se sve danas zove novinarom

pera perić
19/10/2022 14:33

Za ove što skidaju SRPSKY zastavu .zatvor 30 dna za svaku zastavu .bez mogućnosti pomilovanja.

Autonomas
19/10/2022 16:33
Reply to  pera perić

Ima nas koji smo malko gadljivi nju, mislim bilo bi nam bolje da nikad nismo usli u sastav YU, gore od ovog i ne moze.

Vidoje
19/10/2022 19:34
Reply to  Autonomas

Ja nikako ne bi ziveo u drzavi u kojoj sam gadljiv na bilo sta. Ali takvi smecari kao ti ni ne mogu nigde drugde da uspeju jer tamo negde mora da se sljaka burazeru!