Foto: Ustupljene fotografije
Danas je  zaista teško pobrojati sve ono što se promenilo u Novom Sadu na polju zdravstva, od kako je odgovornost pre gotovo deceniju preuzeo  gradonačelnik Miloš Vučević.

Izreka kaže i da se ljudi na dobro lako priviknu, pa zaborave na to kakve su stvari bile u prošlosti.

Kada pogledamo šta se sve uradilo, to neko vreme pre Miloša Vučevića zaista liči na noćnu moru. Zato kada hoćemo da uradimo analizu razvoja zdravsta u Novom Sadu za ovih 10 godina, moramo se vratiti u nazad, u 2012. godinu. Nije neka tajna da su stvari na polju zdravstva u našem gradu stagnirale, neke pozitivne promene su se dešavale toliko retko da su uglavnom bile prazna predizborna obećanja.

Foto: Doktor Aleksandar Kobilarov, czds.rs

Period do 2012. deluje kao noćna mora

Podsećanja radi, baš te 2012. godine Miloša Vučevića dočekale su stare i oronule zgrade Doma zdravlja i njegovih ambulanti, Hitna pomoć kao da i nije imala zgradu, a mnogi delovi grada nisu imali ni ambulantu. Dočekao ga je i štrajk zdravstvenih radnika, tada tema nije bila ni ekologija, ni zagađen vazduh, niti urbanistički plangrada, štrajk belih mantila jer je deo zaposlenih u Domu zdravlja imao primanjaispod nivoa zakonom propisane minimalne zarade, a lekari su tražilipovećanje plate „bar do 4%“. Priznaćete, voleli to ili ne, danas kada sezavršava izgradnja zgrade ambulanti Doma zdravlja na Vidovdanskom naselju,počinje rekonstrukcija ambulanti na bulevaru M. Pupina, ovo sve što smo zaboravili deluje kao neki sasvim drugi život.

Foto: Ustupljene fotografije

Po stupanju na dužnost ovu zlatnu deceniju razvoja zdravstva u Novom Sadu novi gradonačelnik je započeo nabavkom medicinske opreme, za ovihdeset godina je teško u broj sve navesti, ali to se ogledalo u nabavci novih vozila za prevoz pacijenata i lekova, automobila i sanitetskih vozila, nabavljani su najbolji i najnoviji ultrazvučni aparati, kao i najsavremeniji RTG aparati koji su mnogo ubrzali rad i povećali broj pregleda Novosađana.

Do tada se uglavnom koristila zastarela oprema, naročito je u lošem stanju bio vozni park koji je ugrožavao živote kako medicinskog osoblja, tako i pacijenta.

Foto: Ustupljene fotografije

Modernizacija funkcionisanja samog Doma zdravlja, kako bi Novosađani lakše dolazili do usluga usledila je time što je uz kol centar pridodato i on-linezakazivanje pregleda kod lekara.

Iako se sa nabavkom opreme nije stalo ni do današnjeg dana, aktuelni gradonačelnik  i budući potpredsednik Vlade Srbije „podigao lestvicu“. Počele su infrastrukturne promene, rekonstrukcije Domova Zdravlja i izgradnja novih. Posebno treba istaći i izgradnju nove zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, iako to zvuči neverovatno, Novi Sad kao da je do te 2018. godine i nije imao.

 Slike nekad govore više od hiljadu reči

Rekonstrukcija DZ Liman, i to posle pola veka (veliko je pitanje koliko puta jebio okrečen u međuvremenu), najveći objekat Doma zdravlja Novi Sad, a i šire. Tvrdim da je oduvek bilo tužno posmatrati tako monumentalne objekte kada s zapušteni i u fazi raspada. Sada pored lepšeg izgleda, modernog, renoviranog,urađen je i bolji prostorni plan same unutrašnjosti, te je sama funkcionalnost poboljšana na radost i korist svih Novosađana, možda slika  nekad i sada govori više nego 1000 reči:

Dom zdravlja nekada i sada

Dom zdravlje na Limanu nekad
Dom zdravlje na Limanu sad

Tokom mandata su urađene i brojne druge rokonstrukcije i popravke ambulanti,posebno bih se osvrnuo na VMC na Petrovaradinu, jedna od prvih bolnica novom prostoru je ostala u „vremenu izgradnje“ i do Miloša Vučevića više izgledala kao ustanova za snimanje horor filmova, nego na medicinsku ustanovu.

VMC stara zgrada
VMC nova zgrada

Podizanje ambulante u Adicama ipak nešto posebno

Ali pored popravki, izgradnja novih objekata ima uvek posebnu težinu. Podizanje ambulante DZ Novi Sad u Adicama je ipak nešto posebno, velelepni objekat, sa punom medicinskom opremom je samo jedan od dukata zlatnog perioda za zdravstveni sistem grada, deo grada u koji većina Miloševih prethodnika verovatno nije nikada ni kročila dobila je zdravstvenu zaštitu:

Foto: Ustupljene fotografije

Brojni projekti kroz akcioni plan za mlade

Vredno je napomenuti da pored infrastrukturnih projekata grad Novi Sad svakegodine izdvaja sredstva udruženjima građana kroz projekte koje raspisuje Gradskauprava za zdravstvo, a kroz Lokalni akcioni plan za mlade i gradsku upravu za sport i omladinu zdravlje mladih je isto projektno finansirano.

Ako ste mislili da je Novi Sad na čelu sa Milošem Vučevićem stao sa ulaganjima u zdravstvo „samo na primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, donacijeudruženjima građana, nabavkom opreme, onda ste se prevarili. Pandemija virusa Sars-KoV-2, nije zaobišla ni naš grad, upravo je u našem gradu podignuta jedna od tri Kovid bolnice, izgrađene u R. Srbiji. Iako je ova bolnica spasila mnoge živote, mnogi se pitaju šta sa ovom bolnicom posle. Razlog za to leži upravo u tome što nisu slišali gradonačelnika koji je jasno govorio, Novi Sad nema bolnicu, nema sekundarnu zdravstvenu zaštitu, kao što svojevremeno nije imao ni Zavod za hitnu medicinsku pomoć, pa su se pacijenti uglavnom slivali u Urgentni centar UKCV, tako Novom Sadu nedostaje gradska bolnica. Izgradnjom nove bolnice na Mišeluku Novi Sad upravo dobija mogućnost da po završetku pandemije zaokruži svoju medicinsku priču, i dobije sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

Foto: Ustupljene fotografije

Dobar proračun budućnosti ali i očuvanje njegove tradicije

Šta reći za kraj, dok se ovaj tekst kuca, vredne ruke radnika završavaju deo planova Miloša Vučevića, i zgrada ambulante DZ Novi Sad na Vidovdanskom naselju dobija svoje završne radove, a ujedno sa njom kreće rekonstrukcija ambulante na bukevaru M. Pupina, zgrade od istorijskog značaja, njenom rekonstrukcijom gradi se budućnost, i čuva tradicija. A možda će upravo to i biti ono što je naviše krasilo gradonačelnika Novog Sada ovih godina, dobar proračun izgradnje Novog Sada kao grada budućnosti, ali i očuvanja njegove tradicije.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments